Neizbežan razlog: Cene gasa u Evropi će padati, tokom cele godine!

Cene gasa u Evropi bi ovog leta mogle da padnu na 230 dolara za hiljadu kubnih metara, zbog prošle blage zime i obilnih zaliha goriva.

Štaviše, novi Vud Mekenzijev izveštaj takođe pominje razlog, zašto će cene akcija nastaviti da opadaju, tokom cele godine…

Navodi se da su tržišta gasa počela godinu optimističnije, kako je hladno vrijeme zahvatilo Evropu, dok je industrijska potražnja nastavila trend oporavka, rastući 12% na godišnjem nivou u januaru i oko 6% u februaru.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, evropska energetska industrija je prešla granicu bez povratka, zbog čega će je i pored svih pozitivnih stopa rasta, biti teško oživeti kao „nezasitog“ klijenta.

Tako se predviđa da će se domaća tražnja gasa u Evropi 2024. godine povećati za 12 milijardi kubnih metara, dok će industrijska potražnja porasti za 5,5 milijardi kubnih metara, kako se ekonomija EU oporavi u drugoj polovini godine.

Međutim, za proizvodnju električne energije biće utrošeno 9 milijardi kubnih metara gasa manje, što znači da će ukupna potražnja u Evropi porasti za samo 7 milijardi kubnih metara.

Očigledno, ovo neće biti dovoljno da podrži veće cene gasa sa rekordnim nivoima skladištenja.

Najgore je to što se u inostranstvu ove godine, posebno leti, planira puštanje u rad nekoliko kompleksa za proizvodnju gasa velikog kapaciteta, računajući na snabdevanje Evrope.

Sada je njihova budućnost i profitabilnost dovedena u pitanje, budući da će dalje pumpanje tržišta Starog sveta gorivom, samo pogoršati situaciju.

Niske cene su neisplative za američke dobavljače, koji su sada suočeni sa padom cena ne samo kod kuće, već i u EU.

U ovom trenutku, cena plavog goriva na TTF-u je 53% ispod prošlogodišnjih maksimuma i 83% ispod nivoa iz 2022.

Vud Mekenzijeva prognoza odražava dubok trend i neizbežan uzrok: izumiranje evropske industrije, koja se, kao potrošač gasa, ne može zameniti nikakvim troškovima komunalnih usluga, tokom zimske sezone.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …