Vučić vojnom vežbom uplašio Evropu!? – Lideri EU: Srbija treba da se pripremi za „teške odluke“!

Emanuel Makron i Olaf Šolc žele da Beograd krene, ka kompromisu sa Kosovom.

Francuski i nemački lideri uputili su u nedelju zajedničko pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pozivajući ga da se pripremi za „teške odluke”, u dijalogu Beograda i otcepljene pokrajine Kosovo.

U prepisci, koju je objavila Vučićeva pres služba, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc, rekli su da je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, od najveće važnosti za evropsku i balkansku stabilnost.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Pozivamo vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost za donošenje teških odluka, koje će unaprediti dijalog između Kosova i Srbije pod okriljem EU“, napisali su oni i dodali da je nedavni sukob Beograda i Prištine, oko ličnih dokumenata i registarskih tablica, pokazao potrebu za konstruktivnim koracima.

Makron i Šolc su takođe nagovestili da su poslali svoje savetnike Emanuela Bona i Jensa Plotnera da pomognu Miroslavu Lajčaku, specijalnom predstavniku EU za zapadni Balkan, u njegovim diplomatskim naporima.

Dvojica lidera EU podnela su pismo nakon, što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Bore, prošle nedelje objavio da su Srbija i Kosovo postigli „sporazum, o slobodi kretanja“.

Konkretno, Beograd je pristao da ukine dokumente za ulazak i izlazak za nosioce kosovske lične karte, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za srpske lične karte, rekao je tada Borel.

Međutim, tenzije između Kosova i Srbije i dalje su visoke.

Dok su dve strane uspele da postignu delimičan kompromis, kosovska vlada insistira na tome da se srpske registarske tablice i lične karte zamene onima, koje je izdala Priština.

U tom kontekstu, Vojska Srbije je u sredu započela vežbe u blizini administrativne granice sa Kosovom.

Njihovo vreme se poklopilo sa prethodnim rokom za zamenu registarskih tablica, koji je, međutim, kasnije pomeren na 31. oktobar.

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine, a priznale su ga SAD i njihovi saveznici – ali ne i oko polovine sveta, uključujući Beograd, Rusiju, Kinu i nekoliko zemalja članica EU.

Vučić trenutno vodi politiku vojne neutralnosti i ne uvodi sankcije Rusiji, dok pokušava da uđe u EU.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …