Pogurati da unipolarni svet „postane ružan“ – Putin otkrio tajnu uspeha…

Ruski predsednik je sa kineskim kolegom Si Đinpingom razgovarao, o ključnim spoljnopolitičkim pitanjima.

Trenutni pokušaji da se progura unipolarni svet „poprimili su apsolutno ružan oblik u poslednje vreme, što ogromna većina nacija na planeti smatra neprihvatljivim“, rekao je u četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin.

Primedba je usledila kada se sastao sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom, na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu, u Uzbekistanu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rusija i Kina “zajedno se zalažu za pravedan, demokratski, multipolarni svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN, a ne, na nekim pravilima, koja je neko izmislio i pokušava da nametne drugima, a da nije, ni objasnio, šta su ona”, rekao je.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena koristi frazu „svetski poredak zasnovan na pravilima“ da opiše način, na koji više voli da svet funkcioniše.

Tokom sastanka, Putin je zahvalio Siju na uravnoteženom stavu Kine, o krizi, u Ukrajini.

Kina je kritikovala Rusiju, jer je napala zemlju ali je okrivila SAD da su izazvale eskalaciju, svojim nastojanjem da proširi NATO.

Putin je takođe ponovio rusku podršku politici „jedne Kine“ i tvrdnji Pekinga, o suverenitetu, nad ostrvom Tajvan.

Kineska vlada optužila je SAD da potkopavaju njen teritorijalni integritet, sve više tretirajući Tajpej, kao zasebnu naciju, a ne, kao samoupravni deo Kine.

Putin je pohvalio ŠOS kao „forum za konstruktivnu i kreativnu saradnju“.

On je napomenuo da članovi grupe imaju različite kulturne tradicije, ekonomske modele i spoljnopolitičke prioritete.

Njihova spremnost da rade zajedno, kao ravnopravni partneri, poštujući jedni druge, pomogla je da se ojača istaknutost ŠOS-a, u relativno kratkom vremenskom periodu, primetio je ruski lider.

„To je sada najveća regionalna organizacija na svetu, koja objedinjuje ogroman geografski prostor i oko polovine stanovništva naše planete“, naglasio je Putin.

ŠOS je organizacija za ekonomsku integraciju i izgradnju poverenja, koja ujedinjuje brojne evroazijske nacije, uključujući Rusiju i Kinu.

Na listi njenih ostalih stalnih članica nalaze se Indija, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Tokom tekućeg samita lidera država članica, Iran je potpisao obavezu da unapredi svoj status sa posmatrača, na punopravnog člana.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi uzeli Očeretino – ceo donbaski front, pred velikim promenama!

Vojnici ruskog 433. puka 27. iz grupe jedinica Centar podigli su nacionalnu trobojku, nad upravnom …