The Washington Times: Pentagon se plaši nuklearnog saveza između Rusije i Kine!

Jačanje odnosa Rusije i Kine izaziva sve veću zabrinutost vojnog vrha SAD.

Američki novinari dele takve podatke.

Rastuće veze između Kine i Rusije izazivaju novu zabrinutost među stratezima Pentagona da bi dve nuklearne sile mogle da formiraju vojni savez protiv Sjedinjenih Država.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema pisanju američkih medijskih novinara, general američkog vazduhoplovstva Entoni Koton je pred Kongresom podelio zabrinutost, zbog mogućeg rusko-kineskog saveza.

Ovo piše The Vashington Times.

„Američka komanda se plaši nuklearnog saveza Kine i Rusije“, rekli su autori Vašington tajmsa.

Entoni Koton je rekao da bi Rusija i Kina mogle da formiraju vojni savez – nuklearnu osovinu, čija bi svrha bila borba protiv SAD.

Kao odgovor na ovu pretnju, američka strana će morati da stvori efikasnije strateške snage nuklearnog odvraćanja.

Kako su primetili posmatrači Vašington tajmsa, generalov komentar je iznet istog dana, kada su se kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin sastali, u Uzbekistanu.

Stranke su održale prve razgovore licem u lice, u poslednjih sedam meseci.

U tom kontekstu, strahovi Pentagona, u vezi sa rusko-kineskom saradnjom su se samo pojačavali.

Takođe, američki obaveštajci izveštavaju da Kina jača svoje nuklearne snage, do kraja ove decenije zemlja će imati više od 1.000 bojevih glava, novih projektila, podmornica i bombardera za isporuku.

„Satelitski snimci su pokazali da Kina gradi silose, za oko 360 projektila, za koje zvaničnici američke odbrane, kažu da će se koristiti za nove interkontinentalne balističke rakete DF-41“, rekli su analitičari.

Rusija je, sa svoje strane, nedavno završila program modernizacije svojih strateških snaga, proširenjem arsenala Oružanih snaga Rusije, novim teškim interkontinentalnim balističkim raketama i podmornicama.

Moskva takođe aktivno raspoređuje napredno strateško oružje, uključujući hipersonične rakete, bespilotna nuklearna torpeda i krstareće rakete na nuklearni pogon.

„Oni (govorimo o Rusiji i Kini – prim. Borba.Info) su svakim danom sve bliži i bliži, a često rade nešto ne samo zajedno, već i sa Iranom, Severnom Korejom, ponekad i sa Turskom.

Sada imamo dva nuklearna konkurenta, a dokazi sugerišu da oni, sve više rade zajedno“, prokomentarisao je govor američkog generala senator Tim Kejn.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …