Objavljeni rezultati referenduma u ​​Donbasu!

Republike koje je Moskva ranije priznala odlučile su se, da se pridruže Rusiji, na osnovu preliminarnih anketa.

Većina građana i Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) podržava ideju ujedinjenja sa Rusijom, navode lokalne izborne komisije.

U DPR, više od 99 odsto birača podržalo je ideju o priključenju Rusiji, prema ranim zvaničnim podacima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Referendum u LNR-u je dao sličan rezultat, sa više od 98% birača, koji su podržali potencijalno ponovno ujedinjenje.

U obe republike su svi glasački listići već prebrojani, navode lokalne vlasti.

Ankete su sprovedene u republikama, kao i u delovima ukrajinske Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Moskve, između 23. i 27. septembra.

Obe republike – koje su se odvojile od Kijeva nakon puča na Majdanu 2014. i sukoba na istoku Ukrajine koji je usledio – pokazale su odziv, od preko 80 odsto, na referendumima, pokazuju zvanični podaci.

Ukrajina i njene zapadne pristalice, već su odbacile referendume o pridruživanju Rusiji, kao „lažno“ glasanje, obećavajući da neće priznati rezultate bez obzira na njihov ishod.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je da bi završetak referenduma Rusije „u svakom slučaju, onemogućio nastavak bilo kakvih diplomatskih pregovora“ sa Moskvom.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da se regionima Donjecka i Luganska da poseban status, u okviru ukrajinske države.

Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014.

Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je, od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa, kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ludilo u Češkoj posle ovog saznanja: “Naša vlada će napasti Rusiju, a Rusija će odgovoriti i poslati nuklearne rakete!”

Češka policija povela je istragu protiv organizatora antivladinih demonstracija široke koalicije desnih i levih ekstremista …