Kako su to Kinezi uspeli: Na milijardu stanovnika – 20 zaraženih

Prvi slučaj novog virusa korone otkriven je krajem prošle godine u kineskoj metropoli Vuhan. Od tada je u celom svetu zabeleženo skoro 38 miliona slučaja zaraze virusom, a više od milion ljudi je umrlo od posledica virusa.

I dok se veliki deo sveta bori sa ponovnim buktanjem virusa, Kina, zemlja sa više od milijardu stanovnika, beleži od 10 do 30 novozaraženih na dnevnom nivou.

Po ukupnom broju zabeleženih slučajeva kovida-19 pala je na 49. mesto liste zemalja u kojima se virus proširio, sa ukupno potvrđenih 85.578 slučajeva korone i 4.634 smrtnih slučajeva izazvanih virusom.

Ubrzo po otkrivanju virusa korona nekoliko milionskih kineskih gradova je izolovano i u njima je uveden policijski čas. Od tada je u potpunosti prekinut svaki saobraćaj s provincijom Hubej iz koje je virus potekao.

U Vuhanu je javni saobraćaj u potpunosti bio zaustavljen, a kretanje privatnim vozilima bilo je zabranjeno. Nije radio ni metro, ni aerodrom, ni železnica.

Sve prodavnice bile su zatvorene, osim onih koje prodaju hranu ili lekove, a škole i univerziteti su obustavili rad na neodređeno vreme. Deca su nastavu pratila putem televizije.

Izlazak iz domova, u jednom trenutku, građanima je bio omogućen samo ukoliko odlaze u nabavku namirnica ili po medicinsku pomoć. Nošenje zaštitnih maski i rukavica se podrazumevalo.

Sve prostorije, ali i gradske ulice svakodnevno su dezinfikovane.

U jednom trenutku u provonciji Hubej nije bilo dovoljno bolničkih kreveta, niti lekara, te su kineske vlasti ponovo preduzele drastične mere. Lekari iz cele zemlje su mobilisani i poslati u žarište virusa – Vuhan, a za samo nekoliko dana izgrađene su dve montažne bolnice koje su primile nekoliko hiljada pacijenata.

Nakon svih povučenih poteza, Kina je zabeležila stagnaciju zaraze, ali su se pojavljivali uvezeni slučajevi virusa ili asimptomatski nosioci korone.

U takvim situacijama kineske vlasti testiraju ceo grad.

U maju, samo mesec dana nakon ukidanja oštrih mera, zbog straha od pojave drugog talasa, sprovedeno je testiranje skoro 10 miliona stanovnika grada Vuhan. Tada je otkriveno 300 asimptomatskih nosilaca virusa, ali virus nije zabeležen ni na jednoj tvrdoj površini.

Nedavno je zbog otkrivena dva slučaja zaraze uveden karantin u gradu Ruili na jugozapadu Kine. Stanovnicima je zabranjeno kretanje unutar i van grada. Objavljeno je i da je u planu testiranje svih stanovnika.

I stanovnici grada Đindao biće testirani tokom vikenda, njih devet miliona. Kako se navodi, u gradu je zabeleženo devet slučaja zaraze virusom korona i to je razlog za uzbunu u Kini.

(Sputnik)

Check Also

Svaka sledeća generacija gora od prethodne, kako to zaustaviti?

Zašto niko u Srbiji ne govori o tome da nam je svaka generacija dece gora …