EU paniči: Ova zima će biti teška ali sledeća – još gora!

Komesar za energetiku Kadri Simson upozorava na „teško“ vreme, koje je pred nama.

Energetski zvaničnici EU zabrinuti su, zbog posledica, koje će tekuća energetska kriza u Evropi imati, na kontinent kada nastupi hladno vreme, rekao je novinarima u petak komesar Kadri Simson.

„Ministri su bili zabrinuti, kao i ja, da ovo neće biti laka zima za nas, a da će sledeća zima biti još teža“, rekao je Simson na konferenciji za novinare posle vanrednog sastanka ministara energetike EU.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sastanak je imao za cilj da se pozabavi naglom porastom cena gasa u Evropi i da se razvije paket hitnih mera sa ciljem da se pomogne evropskim domaćinstvima i preduzećima usred krize

Dogovoreni koraci uključuju postavljanje ograničenja na prihode energetskih kompanija i distribuciju viška profita nazad potrošačima.

Plan takođe propisuje obaveznu uštedu energije, zahtevajući od članica EU da smanje potražnju za energijom u vršnim satima, za 5% i predlaže smanjenje ukupne potrošnje električne energije, za 10%.

Ministri, međutim, nisu uspeli da se dogovore o ograničenju cene prirodnog gasa na veliko, što je bio jedan od ključnih zahteva, koje je grupa od 15 zemalja članica EU postavila Evropskoj komisiji uoči sastanka.

U zajedničkom pismu grupa je tvrdila da je ograničenje cena jedina mera, koja bi mogla da pomogne bloku da „ublaži inflatorni pritisak, upravlja očekivanjima i obezbedi okvir, u slučaju potencijalnih poremećaja u snabdevanju“.

Iako, Evropska komisija nije u potpunosti isključila mogućnost ograničenja cene prirodnog gasa, upozorila je da bi takav potez oslabio sposobnost bloka da obezbedi snabdevanje gasom, na globalnom tržištu.

O tom pitanju će se, navodno, razgovarati kasnije, rekao je litvanski ministar energetike Dainius Kreivis.

Kako su isporuke ruskog gasa u EU ove godine smanjene za čak 48 odsto, prema Gaspromu, inflacija u evrozoni je od tada, po prvi put u novijoj istoriji dostigla dvocifrenu cifru.

Strahuje se da će se situacija dodatno pogoršati nakon, što su ruski gasovodi Severni tok pretrpeli štetu, u navodnom aktu sabotaže ranije ove nedelje, što će ozbiljno ograničiti potencijalne isporuke gasa bloku u bliskoj budućnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Turske kompanije za oružje, povećavaju proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu, po narudžbi SAD!

Privatne odbrambene kompanije u Turskoj spremne su da preuzmu porudžbine, od Sjedinjenih Država za proizvodnju …