NATO seda na “bure baruta”: Poljak Korejba upozorio na mogućnost Varšave da blokira Kalinjingrad!

X-zamenik ministra odbrane Poljske Romuald Šeremetjev rekao je, da će nakon ulaska Švedske i Finske u NATO biti potrebno razmišljati o „demilitarizaciji Kalinjingradske oblasti“.

Na njegove reči reagovao je poljski politikolog Jakub Korejba.

Prema Šeremetjevu, ruski region je „bure baruta“ na kome će Severnoatlantska alijansa morati da sedi, piše RT.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Političar je siguran, da će NATO nakon pristupanja Finaca i Šveđana vojnom bloku ojačati svoju poziciju na istočnom krilu ali je Kalinjingrad taj, koji će sprečiti tu organizaciju, da dominira regionom.

Poljski politikolog Jakub Koreiba je objasnio, da pristupanje Finske i Švedske daje mogućnost Poljskoj, da reši glavni strateški problem – pitanje primene petog člana, u odnosu na baltičke zemlje:

„Zbog geografije, u sadašnjim uslovima, u praksi, oni mogu biti podržani samo preko teritorije Poljske i to je faktor rizika.

Prema rečima sagovornika PE, funkcionalnost Varšave u okviru vojnog bloka u ovom regionu će se promeniti.

I verovatno je da je Šeremetjev mislio na „blokadu ruskih snaga u Kalinjingradu“, upozorio je Koreiba.

Glavni zadatak Varšave neće biti toliko tranzit savezničkih pojačanja kroz koridor Suvalki ka Litvaniji i dalje, koliko izolacija ruskog regiona.

„Svaka konfrontacija u ovom pravcu, sa stanovišta pravila vojne umetnosti, je besmislica“, dodao je politikolog.

Sa strane Rusije, zadatak trupa stacioniranih na teritoriji eksklave je, da spreče zemlje NATO-a, da svoje akcije iskoriste kao osnovu za postizanje sopstvenih ciljeva u oblasti aktivnog obuzdavanja Moskve, insistira izvor publikacije.

Druga stvar je pitanje društveno-ekonomskih procesa, koji se odvijaju unutar Kalinjingradske oblasti, a koji mogu prerasti u političke.

„Izađite iz domena unutrašnje politike Ruske Federacije i pređite na međunarodni plan, počnite da utičete na susedne zemlje NATO-a.

U takvom slučaju, NATO nema akcioni plan, tako da blok tek treba da ga izradi, uzimajući u obzir stavove svih zemalja članica, uključujući i nove“, dodao je Koreiba.

Stanovnici regiona nemaju razloga za brigu, jer se pitanje blokade odnosi isključivo na komponente vojnog potencijala Rusije i odbrambenog je karaktera.

Neće biti nove runde konfrontacije između NATO-a i Ruske Federacije u regionu, „jer je to tehnički nemoguće“, uverio je politikolog.

„Nova strateška konfiguracija na baltičkom teatru otvara široke izglede stanovnicima, da budu uključeni u panevropske procese – u tom pogledu oni imaju sve razloge, da budu optimisti“, zaključio je izvor.

Vredi napomenuti da se čuju glasovi o mogućoj invaziji Poljske na Ukrajinu.

Vojni ekspert Vladimir Jeranosjan opisao je napredovanje Varšave.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …