Građani EU pale smeće, za toplotu! – Blumberg

Kako se Poljska prilagođava životu bez ruskog gasa, očajničke mere bi mogle povećati zagađenje.

Poljska domaćinstva sve više pale smeće da bi se zagrejala, izvestio je Blumberg u četvrtak.

Dok se zemlja bori sa posledicama antiruskih sankcija, zagađenje će naglo porasti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Toliko je loše ove sezone da možete da osetite miris smeća, koji gori svaki dan, što je potpuno novo“, rekla je za američki list Paulina Mrockovska, 35-godišnja majka troje dece iz predgrađa Varšave.

„Retko možete da osetite miris običnog goriva. Strašno je pomisliti, šta se dešava, kada zaista postane hladno.”

Mrockovska je rekla da je prvi put primetila da nešto nije u redu, kada je primetila komšiju, kako gomila smeće u svojoj radionici ali problem nije jedinstven samo za poljsku prestonicu.

U gradu Novi Sač, oko 100 kilometara (62 milje) jugoistočno od Krakova, lokalne vlasti prikupljaju znatno manje smeća nego prošle godine, što je izazvalo bojazan da bi požari smeća, koji veoma zagađuju mogli da postanu uobičajeni, kako temperature budu dalje padale.

Poljska je građanima dala zeleno svetlo da spale otpad, a Jaroslav Kačinjski, lider vladajuće stranke Pravo i pravda, rekao je pristalicama prošlog meseca da „treba da spali, skoro sve“ da bi se zagrejalo.

Izjava Kačinjskog usledila je nekoliko meseci nakon, što je njegova vlada ublažila zabranu na ugalj lošeg kvaliteta i nedeljama nakon, što je regionalna skupština u Krakovu izglasala odlaganje zabrane spaljivanja gotovo svega u kućnim pećima.

Nakon, što je Rusija u februaru pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini, Poljska je postala jedan od najglasnijih zagovornika zabrane uvoza ruskih energenata širom EU.

Međutim, patila je, zbog svog stava.

Poljska se nekada oslanjala na Rusiju za 46% svog gasa, 64% svoje nafte i 15% svog uglja.

Međutim, dotok gasa je zaustavljen u aprilu kada je Varšava odbila da plati ruskom energetskom gigantu Gaspromu u rubljama i planira da obustavi uvoz nafte, do kraja godine.

Poljska je u aprilu prestala da kupuje ugalj od Rusije i iako je vlada insistirala da su domaće zalihe dovoljne da nadoknade manjak, ubrzo su prijavljene nestašice i cene su se više, nego udvostručile.

Prema podacima EU iz prošle godine, Novi Sač je već najzagađeniji grad u bloku, sa još četiri poljska grada – Zgež, Pjotrkov Tribunalsi, Zori i Krakov – zauzimaju mesta u najgorih 10.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …