Profesor Vuletić: Ako Ković bude izbačen, to će biti raspad Filozofskog fakulteta!

„Da li UB može sebi da dozvoli da mu odlaze profesori takvog ranga, kao što je Ković“

Ako profesor Miloš Ković bude izbačen sa Filozofskog fakulteta, umesto da bude izabran za redovnog profesora, biće to problem ne samo za ovaj fakultet, već i za ceo Univerzitet u Beogradu (UB).

Ne smemo dozvoliti da ideološki i politički stavovi budu prepreka za nečije napredovanje, niti se sme dopustiti da nečija samovolja bude važnija od procedure.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo je poruka grupe profesora Filozofskog fakulteta koja je u utorak govorila na tribini „Slučaj profesora Kovića: ima li diskriminacije i progona na Filozofskom fakultetu” u organizaciji studenata UB.

Profesori Slobodan Antonić, Vladimir Vuletić i Smilja Marjanović Dušanić podržali su Kovića i istakli da bi dekan Filozofskog fakulteta Danijel Sinani i rektor UB Vladan Đokić trebalo da nađu rešenje koje će podrazumevati zaštitu profesora Kovića, a da se pojedinim profesorima na odeljenju za istoriju poruči da ne. mogu da rade šta hoće.

„Da li UB može sebi da dozvoli da mu odlaze profesori takvog ranga, kao što je Ković“, zapitao je Vuletić.

„Posledica ovog slučaja je urušavanje slobode izražavanja i javnog nastupanja profesora.

Na univerzitetu se stvaraju klike, a kod mladih ljudi se razvija strah i oni se plaše da iznesu svoje mišljenje i javno govore kako se ne bi zamerili nekoj od klika“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Profesor Antonić je izrazio nadu da će problem biti rešen u skladu sa dobrom praksom i dobrim običajima na Filozofskom fakultetu i Univerzitetu koji podrazumevaju poštovanje uhodane procedure.

„U suprotnom, to bi bila velika bruka za sve nas, i predstavljalo bi raspad Filozofskog fakulteta, na kome bi počeo rat svih protiv svih“, rekao je on.

Jedan od učesnika tribine bio je i dr Nebojša Šuletić sa Balkanološkog instituta SANU koji je pre nekoliko godina izbačen sa Filozofskog fakulteta, a u utorak je naručio da su pojedini profesori na odeljenju za istoriju izloženim poniženjima.

On je naveo da je slučaj Ković završetak jedne faze koja je počela izgonom prof. Aleksandra Fotića.

Ocenio je da su najveće žrtve studenti jer niko ne priča o nastavi i programima što govori o patologiji naših institucija.

Zahtevi studenata nisu usvojeni

Student Đorđe Nikolić rekao je da zahtevi koje su studenti izneli prošlog meseca u vezi sa profesorom Kovićem nisu ispunjeni.

Oni, između ostalog, traže da dekan Sinani iskoristi svoja ovlašćenja i predloži Kovića u zvanje redovnog profesora, prenele su Novosti.

Sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blumberg: Rusija započela direktne isporuke nafte Severnoj Koreji, kršeći sankcije!

Ruska Federacija je započela direktne isporuke nafte Severnoj Koreji uprkos sankcijama UN. Blumberg prenosi ovo… …