Putin razmišlja o energetskoj budućnosti EU – ponuda bloku, koja se ne odbija!

Rusija bi mogla uspostaviti veliko energetsko čvorište u Turskoj, za isporuke u blok.

Rusija bi mogla da premesti obim tranzita izgubljenog, zbog oštećenja gasovoda Severni tok u region Crnog mora, uspostavljanjem „gasnog čvorišta“ u Turskoj, za snabdevanje EU, rekao je predsednik Vladimir Putin.

On je istakao da je moguće popraviti oštećene gasovode ali da Rusija i EU treba da odluče, o njihovoj sudbini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Mogli bismo… tako da napravimo glavne rute za snabdevanje našim gorivom, našim prirodnim gasom u Evropu preko Turske, stvarajući najveće gasno čvorište za Evropu u Turskoj“, rekao je Putin tokom obraćanja u sredu na konferenciji Moskovske energetske nedelje.

„To je, naravno, ako su naši partneri zainteresovani za ovo.

I ekonomska izvodljivost je takođe važna, naravno.”

Prema rečima predsednika, ruski gas bi i dalje mogao da se isporučuje u EU preko jednog preostalog dela gasovoda Severni tok 2, koji je ostao netaknut, ali je lopta sada, na sudu EU da li ona želi da se to dogodi.

Rusija bi mogla da otvori gasne slavine na toj liniji, ako to želi blok, naglasio je Putin.

Gasovod Severni tok 1 i 2 naglo su izgubili pritisak prošlog meseca, nakon serije snažnih podvodnih eksplozija, kod danskog ostrva Bornholm.

Incident je izazvao veliko curenje gasa, sa velikim količinama, koje su ušle u more.

Rasprostranjeno se smatra da su rupture rezultat sabotaže, od strane nepoznate strane.

Rute su dizajnirane da prenose ruski prirodni gas direktno u Nemačku, zaobilazeći tranzitne države, uključujući Ukrajinu i Poljsku.

Moskva je incident nazvala terorističkim napadom i rekla da će SAD, dugogodišnji kritičar oslanjanja Nemačke na rusku energiju, imati najviše koristi od onemogućavanja ruta, kako politički tako i ekonomski.

Vašington je negirao bilo kakvu umešanost.

Međutim, državni sekretar Entoni Blinken pozdravio je incident, kao „ogromnu priliku“ za Evropu „da jednom zauvek ukloni zavisnost, od ruske energije“.

Ni jedan cevovod, nije bio u funkciji u vreme proboja.

Berlin je odbio da sertifikuje novi Severni tok 2 nakon njegovog završetka prošle godine, a Rusija je zaustavila snabdevanje preko starijeg Severnog toka 1 krajem avgusta, navodeći probleme u održavanju vezanim za sankcije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …