Tramp je nada za mir u Ukrajini – lider države EU

Mađarski premijer Viktor Orban tvrdi da bi bivši američki predsednik mogao da stavi tačku na oružani sukob, za razliku od sadašnjeg predsednika.

Donald Tramp, 45. predsednik SAD, mogao bi da stavi tačku, na tekući oružani sukob u Ukrajini, nagovestio je mađarski premijer Viktor Orban.

Premijer je takođe kritikovao politiku sadašnje američke administracije u regionu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ukrajinci imaju beskrajne resurse, jer sve to dobijaju od Amerikanaca“, rekao je Orban, govoreći na događaju, koji su u utorak u Berlinu organizovali nemački časopis Cicero i list Berliner cajtung.

Prema mišljenju mađarskog premijera, podrška Vašingtona Kijevu produžava sukob.

On je takođe tvrdio da je predsednik Bajden otišao “predaleko” rekavši da njegov ruski kolega Vladimir Putin treba da bude uklonjen sa vlasti.

Nasuprot tome, bivši američki predsednik Donald Tramp je „nada za mir“ u Ukrajini, tvrdi Orban.

Tokom posete Nemačkoj, mađarski premijer se sastao sa kancelarom Olafom Šolcom i njegovom prethodnicom, u toj kancelariji Angelom Merkel.

Prema Orbanu, da je ovaj i dalje na vlasti u Berlinu, „ne bismo imali rat u Ukrajini“.

On je zatim pozvao na pregovore o prekidu vatre između SAD i Rusije, tvrdeći da „ne živi, na ovom svetu svako, ko misli da će ovaj rat biti okončan rusko-ukrajinskim pregovorima“.

Prelazeći na Tviter u utorak, ubrzo nakon što se pridružio platformi društvenih medija, šef mađarske vlade se zapitao: „Posle mog prvog dana na Tviteru, imam jedno pitanje na umu.

Gde je moj dobar prijatelj, @realDonaldTrump?”

Poznat po svojoj tvrdokornoj, antiimigrantskoj politici i kritici progresivne politike na Zapadu, Orban je sebi stekao nešto, kao bazu obožavatelja među američkim republikancima.

Političar je takođe u više navrata izrazio nezadovoljstvo sankcijama EU protiv Rusije, posebno onih, koje su usmerene na uvoz energenata.

Prema Orbanovim rečima, kaznene mere štete bloku više nego, što jesu predviđena meta, a evropski građani su primorani da prihvate račun.

Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruskih energenata, zadržala je relativno neutralan stav nakon, što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara.

Budimpešta je osudila upotrebu sile ali je do sada odbijala da pošalje oružje u Kijev.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …