Medvedev: Sami smo i ne treba nam niko da bismo zgazili NATO!

Dmitrij Medvedev kaže da će se „formirati novi pravedni svetski poredak“.

Moskva je sama u borbi protiv vojnog bloka NATO-a, predvođenog SAD i sposobna je da sama pobedi svoje neprijatelje, rekao je bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

„Samo Rusija se bori protiv NATO-a i zapadnog sveta“, napisao je Medvedev, koji je zamenik šefa nacionalnog Saveta bezbednosti i lider vladajuće partije Jedinstvena Rusija, na svom Telegram kanalu u subotu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Mi smo u stanju da sami uništimo moćnog neprijatelja ili saveze neprijatelja“, naveo je bivši predsednik i dodao da Moskva tokom svojih vojnih aktivnosti nastoji da sačuva živote svojih vojnika i civila.

Medvedev je napisao da Rusija još nije upotrebila „svoj puni arsenal“ naoružanja i da nije pogodila „sve potencijalne neprijateljske ciljeve“.

On je dodao da „za sve ima vremena“.

„Rusija je ta koja danas formira budući svetski poredak“, rekao je bivši predsednik, ističući da će „ovaj novi pravedni svetski poredak biti formiran“.

Reči Medvedeva dolaze usred sve većeg oslanjanja Kijeva na zapadnu vojnu i finansijsku pomoć u sukobu koji je u toku.

SAD, zajedno sa EU i nekoliko drugih zemalja, uvele su sveobuhvatne sankcije Rusiji, nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju, krajem februara.

Kijev je dobio ogromnu vojnu pomoć od Zapada, tokom sukoba.

SAD su u septembru najavile dodatnih 1,1 milijardu dolara za Ukrajinu, čime je ukupan iznos vojne pomoći za zemlju dostigao skoro 17 milijardi dolara, od kada je predsednik Džo Bajden stupio na dužnost početkom 2021.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da se regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države.

Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014.

Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku.

Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Početkom oktobra, Donjecka i Luganska narodna republika, kao i Zaporoška i Hersonska oblast, zvanično su postale deo Rusije nakon referenduma, na kojima je većina lokalnog stanovništva glasala za pridruživanje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …