Rusija odgovorila na tvrdnje zvaničnika UN, o silovanju…

Specijalni predstavnik optužio je Moskvu da koristi seksualno nasilje, kao deo svoje strategije u Ukrajini ove nedelje.

Tvrdnje specijalnog predstavnika UN za seksualno nasilje, Pramile Paten, prevazilaze domet razuma, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju u nedelju.

Ranije ove nedelje, Paten je optužio Rusiju da koristi „namernu“ „strategiju“ silovanja, kao deo svoje vojne kampanje u Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ne može se, na ozbiljan način ni komentarisati… reči P. Patena“, rekla je Zaharova i dodala da su zaključci zvaničnika UN zasnovani na podacima koje je, prema samoj Pattenovoj, teško proveriti.

„Opet, ono što vidimo je klasična ’veoma verovatna’ [priča], koja je ovog puta dostigla nivo uvrnute mašte“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, zvaničnik UN je svoje zaključke doneo na osnovu fragmentarnih podataka, koje je dala Nezavisna međunarodna istražna komisija za Ukrajinu – grupa, koja je nastala u proleće 2022. godine, na osnovu rezolucije Saveta UN, za ljudska prava.

Rusija nije priznala svoj mandat, dodala je Zaharova.

Patenove tvrdnje liče na one, koje je iznela bivša ukrajinska komesarka za ljudska prava Ljudmila Denisova, rekla je Zaharova.

Denisova je otpuštena sa svoje funkcije krajem maja nakon glasanja o nepoverenju, zbog neuspeha da obavlja dužnosti poput organizovanja humanitarnih koridora i razmene zatvorenika usred sukoba između Rusije i Ukrajine.

Kasnije su ukrajinski mediji objavili da većinu navoda Denisove o „seksualnim zločinima“, koje su počinili ruski vojnici u zemlji ukrajinski tužioci nisu potvrdili.

Reakciju portparolke Ministarstva spoljnih poslova izazvao je intervju, koji je Paten dao AFP-u, ove nedelje, u kojem je tvrdila da je seksualno nasilje „namerna taktika“ i „vojna strategija“ Rusije, koja ima za cilj dehumanizaciju njenih „žrtva“.

Ona je takođe tvrdila da su ruski vojnici „opremljeni vijagrom“.

Zaharova je istakla da su slične tvrdnje u prošlosti iznosili i zapadni zvaničnici. 2011. godine, američka ambasadorka pri UN, Suzan Rajs, navodno je optužila tadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija da je snabdevao svoje trupe vijagrom, kako bi navodno podstakao masovna silovanja tokom sukoba, koji je izbio nakon pokušaja puča, koji je podržao NATO, koji se završio brutalnim ubistvom Gadafija.

Američki vojni i obaveštajni zvaničnici su naknadno rekli za En-Bi-Si da nema dokaza da se libijska vojska snabdevala vijagrom ili da je učestvovala u sistematskom silovanju, u „pobunjeničkim oblastima“.

„Zapad koristi iste obrasce u svom hibridnom ratu“, rekla je Zaharova u nedelju, komentarišući Patenove izjave.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si Đinping: Očaran sam gostoprimljivošću Srbije i srpskog naroda! – VIDEO

Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas da Kina podržava napore i zalaganja Srbije da …