Kako je Sveti duh “prepoznao” Porfirija

Simpatizer ili kandidat liste Aleksandar Vučić – za našu decu, stao je na čelo SPC čime je učvršćeno jedinstvo crkve i države.

Vođa je dao blagoslov, vladike su rekle “neka bude volja tvoja” i tako je izabran 46. patrijarh. A dragi Bog nije imao primedbi na zapisnik, kao da je i njemu mila čvrsta ruka.

Iguman Matej nije znao u kojoj koverti je cedulja sa imenom mitropolita Porfirija. On je “iznenada” doveden, da se sačuva “neizvesnost i tajnost” izbora. Otac Matej iz manastira Sisojevac uradio je ono za šta arhimandrit Jovan, kome je naprasno uskraćen blagoslov, nije bio spreman.

Porfirijevim izborom niko nije iznenađen, čak ni on sam. Mesecima unazad u različitim medijima se najavljivalo da je glavni Vučićev kandidat. I kao u inat te najave su se obistinile. Čovek prosto pomisli da to neko namerno radi, samo da bi bacio senku na izbor. I na predsednika.

Na momente mi se čini da su ovom izboru kumovali opozicionari Đilas, Jeremić, Obradović… I da su namerno gurali Vučićevog kandidata, samo da napakoste Vučiću. I uspeli su u tome, uprkos budnom oku službe.

U izbor se namerno nisu mešali ni Zelja, ni Selja, ni Bata, ni Aca… Sve je teklo spontano – od smeštaja u hotelima do bolesti Lavrentija i ćuške za Jovana iz Rače. Tako je i sistem, “birajte koga hoćete, German će biti patrijarh” profunkcionisao sam od sebe.

Sada najveći naprednjak ne mora ići u Kovilj ili, daleko bilo, u Zagreb na ispoved. NJegov duhovnik će biti tako blizu, kao Beba, kao Čeda, kao Voja… Ili kao onaj opozicionar Šapić. Zaokruženo – jedna ekipa, jedna kuhinja, jedan jelovnik. I jedan narod, jedan put, jedan vođa.

Izbor Porfirija (neki ga zovu i ProfitRije) ujedno znači i da je Crkva u narednom periodu obezbedila stabilno finansiranje, a da će vlast imati čvrstog partnera pod mantijama. Nešto poput predbračnog ugovora, zna se ko šta unosi u zajednički projekat. Crkva se neće mešati u državne poslove, što je i logično, a država će se mešati u crkvene, što je još logičnije.

Od izbora novog patrijarha svakako će profitirati doktor Žeks i onaj agent Marić. I vlasnik B-92 i Prve. Nije njih zaboravio onaj Porfirije iz REM-a. Kako im je pomagao onda pomoći će i sada, dobiće novo lice spremno da gostuje u studiju kad god zatreba. A tabloidi već imaju set fotografija, iz privatne zbirke. Biće zabavno, širi se naprednjačko kolo.

Vernici sa sigurnošću mogu očekivati da se nastavi i unapredi zavetovanje na skromnost koje je deo crkvenog vrha ovih dana demonstrirano u hotelima Moskva i “Saint Ten”. Jednom dostignuti standardi ne mogu se snižavati bez velike nevolje.

Da, kad smo već kod nevolje, vlast ima još jedan važan izborni ciklus. Treba odabrati naslednika Velje Nevolje. Pa onda promena Ustava, Kosovo, pa izbori za Beograd, za predsednika, za Skupštinu. Ima li kraja? Ima, ima, kraj će biti vrlo napredan, neviđen u novijoj istoriji.

(nova.rs)

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …