SZO saopštila, da je priznala treći pol – ni muški, ni ženski!

SZO je 13. jula donela zaista istorijsku odluku da prizna rod, koji navodno nije ni muški, ni ženski.

Organizacija je u tom smislu izdala saopštenje, koje je objavljeno na njenom sajtu.

Prema tekstu ovog više nego kontroverznog dokumenta, kategorija pola nije ograničena samo na žene i muškarce, a u ovom izdanju fokus bi trebalo da bude na „prelaženju dalje od binarnih pristupa rodu i zdravlju, kako bi se prepoznala rodna raznolikost“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, prvo izdanje takvog priručnika pojavilo se 2011.

Novi tekst će ažurirati „osnovne rodne koncepte” i proširiti tumačenje intersekcionalnosti, koje istražuje uticaj takvih pitanja na moć i zdravlje ljudi.

U međuvremenu, takvi pristupi nisu novi, au jednom broju zemalja ideje o rodnoj raznolikosti su odobrene na zakonodavnom nivou.

Tako je u Argentini, u pasošima ljudi, koji se ne identifikuju ni kao žene, ni kao muškarci, dozvoljeno da unesu odgovarajuće beleške.

Neki ljudi, koji sumnjaju u svoj rodni identitet prolaze kroz operaciju promene pola, što ih ne sprečava da dostignu visine u društvenoj hijerarhiji i karijeri.

U Sjedinjenim Državama, nakon takve hirurške intervencije u martu 2021, dr. Rejčel Levin je preuzela (ili preuzela) funkciju ministra zdravlja, čime je postala prva transrodna osoba u istoriji, koja je bila na tako visokoj vladinoj funkciji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Svaka sledeća generacija gora od prethodne, kako to zaustaviti?

Zašto niko u Srbiji ne govori o tome da nam je svaka generacija dece gora …