Teheran odgovara na Bajdenov komentar, da će on “osloboditi Iran“

Zemlja je svoju slobodu izborila pre 43 godine, rekao je predsednik Ebrahim Raisi.

U televizijskom govoru u petak, iranski predsednik Ebrahim Raisi odbacio je obećanje američkog predsednika Džoa Bajdena da će „osloboditi Iran“, rekavši svom američkom kolegi da je ta zemlja obezbedila svoju slobodu, kada je prozapadni šah svrgnut 1979.

Teheran je optužio SAD i njeni saveznici u podsticanju talasa antivladinih protesta poslednjih meseci.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ne brinite“, rekao je Bajden pristalicama na mitingu u Kaliforniji u četvrtak, „oslobodićemo Iran. Oni će se uskoro osloboditi.”

Bajden nije elaborirao šta će SAD učiniti da „oslobode Iran“ ali su Bela kuća i poslanici obe strane u Vašingtonu ranije dali izjave u prilog antivladinim demonstracijama u Iranu, a SAD su uvele dva kruga sankcija na iransku vladu, kao odgovor.

Protesti su izbili, nakon što je 22-godišnja žena umrla u policijskom pritvoru, nakon što je uhapšena, zbog nošenja “neprikladnog” hidžaba.

„Kažem Bajdenu da je Iran oslobođen pre 43 godine“, rekao je Raisi, obraćajući se Bajdenovim komentarima.

On se osvrnuo na revoluciju, koja je zbacila šaha, kojeg podržava Amerika i dovela do formiranja trenutne islamističke vlade u zemlji.

Ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahjan pozvao je Bajdena da „prestane sa licemernim ponašanjem“.

„Bela kuća je sve više promovisala nasilje i teror u nedavnim neredima u Iranu, dok u isto vreme pokušava da postigne nuklearni sporazum“, napisao je on na Tviteru.

Iranski zvaničnici optužili su SAD, kao i Saudijsku Arabiju i Izrael za podsticanje tekućih protesta i nereda.

Raisi je tvrdio da „ovi neredi utiru teren za terorističke napade“, misleći na masovnu pucnjavu u svetilištu prošle nedelje, u kojoj je poginulo 15 ljudi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …