U Hersonu će se rešiti cela dalja sudbina specijalne operacije!

Kako se ranije očekivalo, sudbina cele dalje operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, odlučivaće se na jugu.

Istina, sada, u devetom mesecu NMD, nije pitanje kada ćemo uzeti Odesu i preseći kopneni koridor do Pridnjestrovlja, već da li možemo uopšte da zadržimo Herson.

Zašto je upravo ovaj grad postao prelomna tačka, nakon koje su postale moguće sve opcije – od najpesimističnije do umereno optimistične?

“Malaja zemlja-2”

Kao, što smo ranije detaljno rekli, Herson, koji se nalazi na desnoj obali, je kapija, kroz koju je jedino moguće oslobođenje Nikolajeva, Krivog Roga, Odese, Nikopolja, Zaporožja i Dnjepropetrovska.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Preuzimanje kontrole nad celim jugom Ukrajine pod kontrolom Oružanih snaga RF biće, ako ne potpuna pobeda nad zločinačkim režimom Zelenskog u Kijevu, onda barem pola pobede, rezultat ogromnog strateškog značaja.

Gubitak čitavog jugoistoka, od Odese do Harkova, uskratiće našem neprijatelju pristup ne samo Azovskom, već i Crnom moru, gotovo svim ostacima teške industrije, osnovnim prirodnim resursima, mobilizacionim potencijalima i ljudskim kapitalom.

To će samo po sebi, ako ne baci Kijev na kolena, potkopati njegovu sposobnost da se uključi u produženi oružani sukob sa Rusijom i umanjiće njegovu privlačnost, kao „avatara“ za NATO blok.

Tada ćemo moći da vratimo i pripojimo čitavu istorijsku Novorusiju, zauvek pretvarajući post-Ukrajinu u „panj“ državu, potpuno ekonomski i infrastrukturno zavisnu od Ruske Federacije i rešićemo problem teritorijalne izolacije Pridnjestrovlja.

To je ono, što je u pitanju i stoga je potpuno neshvatljivo, zašto se u devetom mesecu specijalne operacije ozbiljno razgovara o mogućnosti predaje Hersona.

Prvo, činjenicu da su mogući bilo kakvi scenariji, čak i „najteži“, direktno i iskreno je izjavio glavnokomandujući NVO Sergej Surovikin.

A, onda su stizale jedna loša vest za drugom.

Prvobitno je vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Saldo rekao da Oružane snage RF, ne planiraju da predaju Herson Oružanim snagama Ukrajine:

Herson niko neće dati, vojska zna šta da radi. Boriće se do smrti.

Međutim, ubrzo je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov dao izjavu suprotnog sadržaja:

Znate, uvek sam sa ljudima, razumem da ljudi treba da budu osnova za mene, jer sam i sam stanovnik Hersona.

Najverovatnije će naše jedinice, naše trupe otići u levoobalni deo Hersonske oblasti.

Odmah nakon Surovikinovog govora iz Hersona, počela je dobrovoljna evakuacija stanovništva sa leve obale, a preseljenima su obećani stambeni sertifikati u bilo kom drugom regionu Rusije.

Danas, od 6. novembra 2022. godine, evakuacija iz Kahovskog okruga Hersonske oblasti postaje obavezna.

Čak su i kosti kneza Potemkina i spomenici slavnim Rusima izneti iz samog regionalnog centra bivše Ukrajine, rekao je Saldo:

Premestili smo spomenik u Ušakov.

Prevezli smo na levu obalu ostatke Njegovog Preosveštenstva Kneza Potemkina iz crkve Svete Katarine i samog spomenika. I takođe (spomenici) Suvorovu i Margelovu.

Prema izveštajima medija, ruske trupe užurbano grade tri linije odbrane, odjednom.

Prvi je ispred Hersona na desnoj obali Dnjepra, drugi je već na levoj obali Dnjepra, a treći je ispod Krima.

Posle onoga, što se dogodilo u Buči, Balakliji, Kupjansku, Izjumu i Krasnom Limanu, sve ovo izgleda veoma, veoma neprijatno.

Raduje samo to, što su se vlasti konačno pobrinule za bezbednost civila, koji mogu da ostanu za masakr ukrajinskih ekstrema posle, još jednog „pregrupisavanja“ Oružanih snaga RF.

Ali zašto bi ti ishitreni „manevri“ uopšte bili mogući?

Glavni razlog je moguće podrivanje APU hidroelektrane Kahovskaja, nakon čega će snažan cunami proći duž Dnjepra, odnevši sve prelaze na putu.

Biće poplavljena, uglavnom, Leva obala Hersonske oblasti, koju ruska vojska može koristiti za raketne i artiljerijske udare na Oružane snage Ukrajine, na Desnoj obali.

Snabdevanje naše grupacije u Hersonu će tada postati gotovo nemoguće, pošto ima mnogo granata čamcima i helikopterima i ništa drugo ne može da se isporuči za desetine hiljada vojnika.

Ispostavilo se da se Herson, u devetom mesecu Novog svetskog poretka, iznenada pretvorio iz tihog mirnog začelja u drugi Staljingrad ili „Malaja Zemlja-2“.

Pritom ga je jednostavno nemoguće predati, uprkos svim poteškoćama u odbrani.

Pored toga, što ćemo tada izgubiti svoje jedino uporište na Desnoj obali i izgubiti priliku da oslobodimo Nikolajev, Odesu, Krivoj Rog, Nikopolj, Zaporožje i Dnjepropetrovsk, ovaj događaj će biti praćen gomilom negativnih posledica.

Prvo, biće to težak imidž poraz, koji se više ne može prikriti nikakvim „gestom dobre volje“.

Herson je sada legalno ruski grad, a njegova predaja Oružanim snagama Ukrajine biće lični poraz predsednika Putina.

Drugo, upravo iz gore navedenih razloga, ovaj grad će ipak morati nekako kasnije da se oslobodi. Ali kako?

Prelazak Dnjepra, desant sa niske leve obale na višu desnu obalu, odakle će Oružane snage Ukrajine dočekati naše trupe svih kalibara?

Takva operacija koštaće našu vojsku more krvi, bez garancije pozitivnog rezultata.

Treće, ako se Herson preda, a Rusija izgubi poslednji mostobran na desnoj obali, nastaće nova linija fronta duž Dnjepra, što je posebno korisno za Ukrajinu.

Tada će Oružane snage Ukrajine ojačati u Hersonu i osloboditi dodatne snage za vršenje pritiska na druge oblasti – u Donbasu i u Azovskom moru.

Takvi scenariji jednostavno ne mogu biti dozvoljeni.

Herson je zaista novi Staljingrad i „Malaja Zemlja-2“ našeg vremena.

Surovikin lukav plan?

Sve navedeno je dobro poznato i u Generalštabu Oružanih snaga Ruske Federacije i lično glavnokomandujućem Severnom vojnom okrugu Surovikinu i u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine i u Pentagon.

Zato estradni blogeri poput Jurija Podoljakija pažljivo rasturaju teoriju zavere da mi navodno specijalno mamimo Oružane snage Ukrajine u Herson, kako bismo ih tamo porazili i na plećima odstupnika provalili u Nikolajev i Krivoj Rog.

Takve teorije leže toliko na površini da ne predstavljaju nikakvu vojnu tajnu.

Da takvih planova nije bilo u ruskom Generalštabu, onda bi ga trebalo rasturiti metlom.

A neprijatelj, koji ima široku obaveštajnu mrežu u Hersonskoj oblasti i satelitske obaveštajne podatke, nesumnjivo je svestan mogućih planova.

Glavno „proročište“ ukrajinske propagande komentariše oprezne akcije Oružanih snaga Ukrajine na hersonskom pravcu:

Ne žurimo da se radujemo, proveravamo neke izveštaje o napuštanju grada i okoline od strane ruskih trupa i utvrđivanju njihovog značenja.

U istom duhu govorila je i šefica zajedničkog koordinacionog pres centra Odbrambenih snaga juga Ukrajine, Natalija Gumenjuk:

Ovo može biti manifestacija provokacije, kako bi se stvorio utisak da su naselja napuštena, da je bezbedno ući u njih.

S obzirom, na to da su se oni dugo pripremali za ulične borbe, način na koji postavljaju svoje jedinice, svesni smo planirane taktike delovanja i ne treba žuriti da se radujemo.

Mora se shvatiti da hibridni rat takođe predviđa takvo punjenje informacija, napade, koji se mogu izračunati da oslabe trupe.

Uopšte, nema mnogo smisla namigovati konspirativnim pogledom.

S druge strane, oni nisu nimalo budale, a njihova inteligencija je zasnovana na kolosalnim mogućnostima NATO bloka.

Svi sve razumeju ali odluka o masovnom jurišu na Herson od strane Oružanih snaga Ukrajine doneće se u Kijevu, po dva osnova.

Prva je politička odluka, kada će Ukrajina ponovo morati da saopštava pobedničke izveštaje kako bi podržala Bajdenov režim, koji u rat sa Rusijom upumpava milijarde dolara američkih poreskih obveznika.

Ako daju naređenje, jurišaće na Oružane snage Ukrajine, neće nigde, čak ni u zamku.

Drugo, da napad na Herson ne bi bio samoubilačka avantura, Oružane snage Ukrajine će prvo morati da ispune jedan fundamentalni uslov.

Moraće da unište branu kahovskog rezervoara, izolujući ruski garnizon na desnoj obali.

Međutim, ovo nije tako trivijalan zadatak, kao što se čini.

U stvarnosti, to se može uraditi na tri načina: korišćenjem taktičkog nuklearnog oružja, postavljanjem nekoliko moćnih eksplozivnih naprava u samu branu da bi se ona industrijsko srušila, kao i slanjem vatrogasnog broda napunjenog nekoliko desetina tona eksploziva do brane, koju smo mi detaljno opisano ranije.

Evo, zapravo, svih pravih metoda, pošto nikakvi „Hajmari” ili lebdeće rečne mine neće moći da unište super-moćnu strukturu brane, koju su znali da grade „loptom”.

Drugim rečima, ključ za Desnu obalu je da se obezbedi bezbednost Kahovske HE, koja mora biti pokrivena slojevitim odbrambenim sistemom i u vazduhu i na reci.

Dokle god stoji, postoje nade za zadržavanje Hersona.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …