Armagedon u najavi! Računi za energiju EU i Velike Britanije oborili najviše rekorde! – Bloomberg

Finansijska podrška, koju su dodelile vlade navodno nije uspela da zaštiti domaćinstva od krize.

Prosečna maloprodajna cena gasa u EU i Velikoj Britaniji udvostručila se u oktobru u odnosu na prethodni mesec, kada je iznosila 0,18 evra po kilovat-satu, izvestio je u ponedeljak Blumberg, pozivajući se na podatke energetske konsultantske kuće VaasaETT.

Troškovi električne energije za potrošače su navodno porasli za 67%, na 0,36 evra, po kilovat-satu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Do porasta je došlo uprkos najnovijim pokušajima vlada EU da zaštite domaćinstva, od rastućih cena energije obezbeđivanjem milijardi subvencija.

Lideri EU obećali su više od 550 milijardi evra tokom prošle godine da pomognu preduzećima i domaćinstvima da se izbore sa energetskom krizom.

Prema rečima Filipa Luisa, glavnog izvršnog direktora VaasaETT-a, verovatno bi računi domaćinstava bili, još veći da nije bilo finansijske pomoći.

Na mesečnom nivou, prosečna jedinična stopa za električnu energiju je, kako se navodi, u oktobru porasla za 3,4%, dok je za gas porasla za 2,5%.

Najveći mesečni rast zabeležen je u Dablinu, u Irskoj, gde su cene električne energije porasle za 44%, dok je prosečna cena gasa u Rimu porasla, za 97%.

„Ako bismo u suštini imali da kriza manje-više potraje još jednu godinu ili više od godinu dana, ta cena tih mera za ove vlade bi bila ogromna“, rekao je Luis, a prenose mediji.

„Kupci će na kraju zaboraviti da te cene nisu stvarne – oni će ih uzeti, kao normu i tada će biti praktično nemoguće ukloniti ih“, dodao je on.

EU i Britanija se suočavaju sa naglim porastom cena energenata i rekordnom inflacijom usred antiruskih sankcija i politike napuštanja ruskog goriva.

Očekuje se da će ova situacija dovesti do racionalizacije energije i nestašice energije širom Zapadne Evrope.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …