Gde je predsednik: Zašto potpredsednica SAD vodi razgovore sa svetskim državnicima umesto Bajdena

Potpredsednica SAD Kamala Haris razgovarala je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom bez prisustva predsednika Džoa Bajdena.

To je bio samo jedan u seriji njenih kontakata sa svetskim državnicima u poslednje vreme, a zašto sa njima nije razgovarao Bajden nije objašnjeno.
Odsustvo Džoa Bajdena u važnim razgovorima sa svetskim državnicima veoma je upadljivo, piše RT.

Bajden je sa Netanijahuom razgovarao u februaru, a poslednji njegov razgovor sa nekim od svetkih lidera bio je sa predsednikom Gvatemale Alehandrom Džamateijem Faljom pre nekoliko dana.

Međutim, Harisova je, pored Netanijahua, razgovarala sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, australijskim premiojerom Skotom Morisonom, šefom Svetske zdravstvene organizacije Tedrosom Gebrejesusom.

Neuobičajeno je što Kamala Haris, koja pre izbora nije imala diplomatskog iskustva, vodi razgovore koji su inače rezervisani za predsednika, a pogotovo što je Bajden bio potpredsednik SAD u dva mandata i ima decenijsko iskustvo diplomatije kao senator.

Kako piše „Politiko“, to je mogući signal da Bajden želi da joj pruži neophodno iskustvo u međunarodnim poslovima, ali i da je istakne kao svoju moguću naslednicu, budući da će imati 82 godine kada mu se završi prvi predsednički mandat.

Bajdenovo prvi meseci predsedničkog mandata neuobičajeni su u još mnogo čemu. Još nije održao nijednu predsedničku konferenciju za štampu, iako je inaugurisan 20. januara, već se umesto njega u Beloj kući pojavljuje portparolka Džen Psaki.

Njegovi nastupi u javnosti su retki i uglavnom su po unapred određenom scenariju. Kada je nedavno ponudio da odgovara na pitanja novinara tokom onlajn konferencije, ona je prekinuta, a taj njegov poziv kasnije je izbačen.

​Rastuća uloga Kamale Haris u administraciji i Bajdenovo izbegavanje javnosti obnovili su kritiku sa republikanske strane, koja je bila česta tokom predizborne kampanje, da su njegove mentalne sposobnosti upitne i da zbog toga dozvoljava da Harisova „preuzme šou“, navodi RT.

„Bajdenov tim ne veruje da ovaj predsednik može da odgovori na pitanja, osim onih koja postavljaju probrani novinari“, naveo je saradnik Foks njuza i „Hila“ Džo Konča.

Šin Heniti, takođe novinar Foksa, u razgovoru sa republikanskim senatorom Markom Rubijom konstatovao je da se Bajden „muči kognitivno“. Rubio je dodao da je Bajden „instrument i lutka za radikalno, nekontrolisano ludilo ekstremnih levičara u njegovoj partiji“.

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …