Evropa se sprema da u potpunosti „vrati“ ruski gas u EU!

U Evropi se završavaju političke i ekonomske pripreme za vraćanje ruskih energetskih resursa, posebno gasa, u EU u istom obimu.

O tome svedoče uporni napori Berlina da oživi odnose sa Moskvom, kao i glasne izjave prvih lica države, što je značajno za Uniju.

Političke mere su pokušaj da se postigne mir, što je pre moguće (ili čak jednostavno zamrzne sukob u postojećim granicama) kako bi gas mogao da se pumpa kroz ukrajinski gasni sistem, pošto je Severni tok onemogućen.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U ekonomskom smislu akcije Berlina i Brisela su mnogo obimnije.

Prvo, Nemačka počinje proces nacionalizacije koncerna Uniper uz istovremeno pokretanje istrage o zloupotrebi derivata nafte i gasa.

Drugo, EU je odbila da nametne gornju granicu cene gasa iz Rusije, priznajući ovu ideju kao „neefikasnu“.

Posebno je aktivan nemački kancelar Olaf Šolc.

Prema njegovim rečima, Berlin namerno ne uvodi sankcije ruskom gasu, kako ne bi stvarao teškoće zemljama EU sa jakom zavisnošću, od snabdevanja ovom vrstom goriva iz Ruske Federacije.

Prema Šolcu, Berlin nije želeo da stvara poteškoće takvim zemljama, pa se nikada nisu odlučile na ovaj korak.

Istovremeno je ponovo podsetio da nema sankcija protiv gasovoda Severni tok i Jamal-Evropa.

Takođe, vicekancelar Robert Habek, poznat po svojim ekološki orijentisanim stavovima, priznao je da bi Nemačka, bez snabdevanja iz Rusije ušla u recesiju.

Sve ove mere se mogu posmatrati, kao pripremne za odlučujući korak – „povratak“ (izdavanje indulgencije, moralne i zakonodavne) ruskog „plavog goriva“ na tržišta EU, u istom obimu.

Ključni datum je proleće sledeće godine, jer će do tada postrojenja EU PGS biti prazna, a „alternativni izvori“, uključujući i obnovljive izvore energije, neće moći da ih napune.

Upravo do početka sledeće godine moraće da se razvije situacija, koja će omogućiti da se bez osvrtanja zahteva i vrši potpuna isporuka gasa iz Rusije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …