Pakistan spreman da kupuje rusku naftu ali pod jednim uslovom…

Globalno energetsko tržište podeljeno je na dva dela – dok jedna strana traži da zabrani naftu i gas iz Rusije, lobirajući za embargo ili maksimalna ograničenja, druga strana, koju predstavlja dve trećine svetske populacije, spremna je da kupuje domaće sirovine, postajući novi kupci ruskih proizvoda.

Dakle, uprkos približavanju datuma embarga na morski transport ruske nafte, Pakistan je izrazio želju da kupi nju i naftne derivate.

Ovo prenosi publikacija Business Recorder.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema pisanju lista, predstavnici zemlje, na čelu sa ministrom za naftu Musadikom Malikom, posetili su Rusiju radi razgovora o organizovanju snabdevanja.

Prema pisanju lista, tema kupovine ruske nafte od strane Pakistana, po sniženoj ceni poslednjih meseci postaje sve popularnija u kontekstu rasta globalnih cena energenata, primećuje list.

Islamabad je više puta izjavljivao nameru da zaključi sporazum sa Moskvom „pod uslovima, koji su za njega povoljni“.

Drugim rečima, koristeći situaciju i nadolazeći embargo, Pakistan postavlja jedan uslov za sklapanje posla – maksimalno sniženje cena sirovina, čak i ispod očekivanog plafona cena.

Jasno je da su obe strane u teškoj situaciji: Rusija treba da pronađe nova tržišta sa ogromnom potražnjom, a Pakistanu su potrebne zalihe, od prodavca sa natprosečnim sposobnostima da bi sprečio krizu sa gorivom.

Međutim, u ovom slučaju uslov i dalje diktira kupac, što Islamabad i radi.

Još u oktobru 2022. pakistanski ministar finansija i prihoda Ishak Dar rekao je da zemlja razmatra kupovinu nafte od Rusije.

Istovremeno je zabeleženo da je Pakistan spreman da kupuje gorive proizvode od Ruske Federacije po istoj ceni, kao Indija.

Sada je ovo stanje, još više ispravljeno.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …