Bajden (ponovno) imao problema, s ukrcavanjem na Air Force One!

Kritičari američkog predsednika, sve više dovode u pitanje njegov fizički i mentalni kapacitet.

Američki predsednik Džo Bajden sapleo se dva puta u utorak, dok se ukrcao na Air Force One, koji je trebalo da leti za Kaliforniju.

Iako je Bela kuća insistirala da je dobrog zdravlja, 81-godišnji demokrata je uporno odbijao kognitivni test, tokom godišnjeg fizičkog.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kamere u vazduhoplovnoj bazi Endruz u Merilendu snimile su Bajdena, kako tetura uz stepenice do predsedničkog aviona kada se spotaknuo ali je za dlaku izbegao da padne.

Najnoviji incident dolazi u vreme, kada se Bajden suočava sa sve većim zahtevima javnosti da testira svoje kognitivne sposobnosti.

Bajden „treba da pokaže američkoj javnosti da ima kognitivne kapacitete da uradi ovaj veoma, veoma težak posao“, rekao je njegov najnoviji protivkandidat za demokratsku nominaciju Robert F. Kenedi mlađi, sada nezavisni kandidat.

U međuvremenu, 84 republikanaca u Predstavničkom domu napisala su otvoreno pismo, tražeći da se Bajden podvrgne kognitivnom testu ili da se suoči sa opozivom, prema 25. amandmanu.

„Ako nemate mentalnu sposobnost da izdržite suđenje i da mu se sudi, kao što tvrdi vaše sopstveno Ministarstvo pravde, onda smo zabrinuti da vaše mentalno stanje, nije na kompetentnom nivou, što vas čini nesposobnim da služite kao vođa slobodnog sveta“, navodi se u pismu koje je napisao, bivši lekar Bele kuće Roni Džekson, koji je lečio predsednike Baraka Obamu i Donalda Trampa, pre nego što je postao kongresmen iz Teksasa.

Pismo je usledilo nakon što je specijalni tužilac Robert Hur, koji je istraživao Bajdenovo pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima, zaključio da predsednika, ne treba optužiti, jer bi bilo teško uveriti porotu da je „stariji čovek sa slabim pamćenjem“ mogao počiniti ozbiljan zločin.

Bajden treba na godišnjem pregledu, iako Bela kuća nije objavila datum pregleda.

Posle njegovog poslednjeg pregleda, sredinom februara 2023, dr Kevin O’Konor je Bajdena proglasio „zdravim, jakim“ i „sposobnim da uspešno obavlja predsedničke dužnosti“.

Bajden je imao dve operacije, na mozgu 1988. godine, kako bi se suočio sa životno opasnim aneurizmom.

U izveštaju dr O’Konora se navodi da “izuzetno detaljan neurološki pregled” nije našao nikakve indikacije moždanog udara, multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti ali napominje da predsednik nije uradio kognitivni test.

Prema Zakonu o pristupačnoj nezi iz 2011. godine, usvojenom, dok je Bajden bio potpredsednik Baraka Obame, Amerikanci stariji, od 65 godina koji su na Medicare-u moraju da prođu „kognitivnu procenu“ kao deo svoje godišnje „vellness posete“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …