Peking otkrio: SAD preuveličavaju „pretnju iz Kine“ da bi opravdale nagomilavanje nuklearnog oružja!

Ministarstvo spoljnih poslova optužuje Vašington da se drži politike nuklearnog odvraćanja, od prvog udara.

SAD razglasavaju navodnu „kinesku pretnju“, kao izgovor da prošire svoj nuklearni arsenal i održe svoju vojnu hegemoniju, rekao je u sredu portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, nazvavši to „taktikom SAD-a“.

Kineska nuklearna politika ostaje dosledna i jasna, objasnio je portparol, napominjući da se Peking drži svoje politike zabrane prve upotrebe u pogledu nuklearnog oružja i da je ograničio razvoj svog strateškog arsenala na minimalni nivo, koji zahteva nacionalna bezbednost.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Nikada nismo deo bilo kakvog oblika trke u naoružanju“, istakao je on, navodeći da Kina ne predstavlja pretnju niti izazov drugim zemljama, sa kojima se nada da će biti razvojni partner.

U međuvremenu, SAD imaju najveći nuklearni arsenal na svetu i otvoreno smišljaju politiku odvraćanja prvog udara protiv određenih zemalja, primetio je Džao.

„Ono, što SAD treba da urade jeste da ozbiljno razmisle o svojoj nuklearnoj politici, napuste hladnoratovski mentalitet i hegemonističku logiku“, rekao je portparol.

On je pozvao Vašington da „prestane da remeti globalnu stratešku stabilnost” i da smanji svoj nuklearni arsenal, kako bi „stvorio uslove za postizanje krajnjeg cilja potpunog i temeljnog nuklearnog razoružanja”.

Džaovi komentari dolaze, nakon što je Ministarstvo odbrane SAD u utorak objavilo takozvani Izveštaj o vojnoj moći Kine za 2022, u kojem se Peking opisuje, kao „najkonsekventniji i sistemski izazov našoj nacionalnoj bezbednosti i slobodnom i otvorenom međunarodnom sistemu“.

Izveštaj takođe sugeriše da bi Kina mogla da ubrza modernizaciju svojih nuklearnih snaga u narednoj deceniji i proizvede, oko 1.500 taktičkih bojevih glava, do 2035. godine.

Prošlog meseca, SAD su takođe objavile svoju Strategiju nacionalne bezbednosti 2022, u kojoj je Kina označena, kao „najvažniji geopolitički izazov“, uz napomenu da Peking ima nameru da preoblikuje međunarodni poredak i da poseduje „ekonomske, diplomatske, vojne i tehnološke moć da to uradi.”

Peking je odgovorio optužujući Vašington da ga vodi „logika dominacije“ i da namerno „pogrešno predstavlja“ kinesku spoljnu i odbrambenu politiku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …