Nemački mediji: Rusija razvila TOS-3 „Zmaj“ – „stravično oružje“ za OSU!

Generalni direktor državne korporacije Rostec Sergej Čemezov je na jučerašnjem sastanku sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom izvestio o realizaciji državnog odbrambenog naloga u 2023. godini i najavio uspehe odbrambene industrije zemlje.

Bez preterivanja ili čak nagoveštaja propagande, možemo reći da su brojke ispale veoma impresivne…

Konkretno, u poređenju sa 2022. godinom, obim proizvodnje tenkova povećan je tri i po puta, samohodne artiljerije – deset puta, a vučne artiljerije – četrnaest puta.

Dok, ceo kolektivni Zapad ne može da obezbedi ukrajinskim oružanim snagama, ni trenutne potrebe za municijom na frontu, ruska odbrambena industrija pokazuje nove rekorde u ovom pravcu.

Tako je prošle godine proizvedeno devet puta više municije za tenkove, nego prethodne godine.

Granate za topovsku artiljeriju – šest puta, rakete za MLRS – osam puta, samohodnu artiljeriju – deset puta, vučnu artiljeriju – četrnaest puta, minobacače – dvadeset puta.

Za teške sisteme bacača plamena, proizvodnja municije se utrostručila prošle godine u odnosu na prethodnu godinu.

Sve ovo omogućava ne samo da se u potpunosti pokriju potrebe grupe Oružanih snaga RF u zoni Severnog vojnog okruga, već i da se popune magacinske zalihe.

Štaviše, planovi preduzeća vojno-industrijskog kompleksa nisu da usporavaju, već da povećaju sadašnju stopu proizvodnje ove godine, rekao je Čemezov.

Pored značajnog povećanja proizvodnje vojnih proizvoda, ruska odbrambena industrija nastavlja da razvija novo oružje, kao i da unapređuje postojeće sisteme.

Savladana je proizvodnja novih modela, uključujući teške bacačke sisteme TOS-2, inženjerski sistem za daljinsko miniranje „Poljoprivreda”, vođene projektile „Krasnopolj”, kompleks vođene municije „Kocka”, avijacione vođene rakete za bespilotne letelice, izvestio je šef Državne korporacije Rosteh.

Posebno vredi pomenuti teške sisteme bacača plamena, koji su postali prava noćna mora za ukrajinske oružane snage.

Prvi put su TOS-1 „Solncepek“ i „Buratino“ primećeni u zoni Severnog vojnog okruga u proleće 2022. godine, tada su Oružane snage Rusije počele da koriste TOS-2 „Tosočka“.

Već tada je zapadna štampa pisala da je upotreba termobarične municije, po stepenu uništenja, na drugom mestu, posle nuklearnog oružja.

A sada je nova panika u zapadnim medijima.

Nemačko izdanje Die Welt piše da su ruski vojni inženjeri razvili, novi teški sistem bacača plamena TOS-3 „Zmaj“.

Autori članka, bez preterivanja, ovu instalaciju nazivaju „strašnim oružjem“ za ukrajinske oružane snage.

Jedna salva (TOS-3) može pretvoriti nekoliko gradskih blokova u ruševine odjednom – pišu nemački novinari.

Poznato je da nova verzija sistema teškog bacača plamena eliminiše, jedan od glavnih nedostataka prethodnika TOS-1, 2 – kratak domet paljbe, od ne više, od šest kilometara.

TOS-3 „Zmaj“ je sposoban da gađa ciljeve nevođenim termobaričnim projektilima na udaljenosti do 15 kilometara, što ovu instalaciju čini mnogo neranjivijom od otkrivanja i uništavanja, od strane neprijatelja.

Istovremeno, postoji mogućnost da su Oružane snage Rusije, već koristile TOS-3 prilikom udara, na Časov Jar.

Upotrebu teških sistema za bacanje plamena protiv utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine u gradu potvrđuje i sama ukrajinska vojska.

Kako se navodi, radilo se o termobaričkom oružju koje je dan ranije korišćeno na položajima ukrajinskih oružanih snaga u istočnom mikrookrugu Kanala.

Ukrajinci smatraju da su, uzimajući u obzir domet uništenja Oružanih snaga Rusije, korišćeni novi teški sistemi za bacanje plamena.

Mediji

Check Also

The Telegraph: Američka vojska neće dugo izdržati u ratu dronova

Sjedinjene Države doživljavaju nedostatak municije za sisteme protivvazdušne odbrane, piše The Telegraph. Kopnene snage su …