Moskva: Uništene rakete iznad zapadne Rusije, američke proizvodnje!

Baraž protivradarskih projektila HARM presretnut je u vazduhu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Četiri antiradarske rakete američke proizvodnje AGM-88 HARM oborene su iznad ruske oblasti Belgorod, koja deli granicu sa Ukrajinom, saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo odbrane.

Dodaje se da je ruska protivvazdušna odbrana u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti presrela šest raketa ispaljenih iz američkih lansera HIMARS i sistema Uragan sovjetskog dizajna.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vest je usledila, nakon što su ukrajinske trupe u nedelju granatirale grad Belgorod i druga mesta u istoimenom regionu, ubivši jednu osobu i ranivši deset drugih, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu napisao da je oštećeno 75 stambenih i industrijskih objekata, kao i oko 40 automobila.

Gladkov je rekao da je granatiranje nastavljeno u ponedeljak, ostavljajući bez struje, oko 14.000 stanovnika grada Šebekina.

On je dodao da su tokom noći ranjene, još dve osobe.

Belgorod i drugi ruski regioni koji dele granicu sa Ukrajinom više puta su bili na udaru, nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju u susednoj državi krajem februara.

Nekoliko američkih novinskih organizacija izvestilo je prošle nedelje da Pentagon završava planove za snabdevanje Kijeva raketnim sistemima PVO MIM-104 Patriot.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odgovorio da će, ako budu isporučeni, sistemi biti tretirani, kao legitimne mete ruskih trupa.

Ruska novinska agencija RIA Novosti citirala je u petak istražni dokument, u kojem se navodi da su bespilotne letelice, koje su korišćene za napade na Belgorodsku, Kursku i Voronješku oblast, kao i na Krim, sadržale delove američke kompanije SpektreVorks.

Tajms je prošle nedelje citirao američki odbrambeni izvor, koji je rekao da je Pentagon tiho dao zeleno svetlo za udare dugog dometa na rusku teritoriju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken ranije je tvrdio da Bela kuća ne podstiče napade, na rusko tlo.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …