Blinken upozorava: Nećemo oklevati da udarimo na kineske kompanije!

Visoki američki diplomata rekao je da Vašington „neće oklevati“ da cilja kineske kompanije ili pojedince, koji krše njegove sankcije Rusiji.

Američki državni sekretar Antoni Blinken ponovo je upozorio Kinu na „implikacije i posledice“, ako pruži smrtonosnu pomoć Rusiji u njenom sukobu sa Ukrajinom.

Visoki američki diplomata dao je to komentare u utorak u Kazahstanu u okviru turneje, po zemljama Centralne Azije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Blinken se ove nedelje sastaje sa predstavnicima nekoliko bivših sovjetskih republika, uključujući Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

„Mi smo veoma jasno upozorili Kinu o implikacijama i posledicama pružanja takve podrške“, rekao je on na konferenciji za novinare u Astani, posle sastanaka sa kazahstanskim ministrom inostranih poslova Muhtarom Tileuberdijem i predsednikom Kasim-Jomartom Tokajevim.

„Nećemo oklevati, na primer, da gađamo kineske kompanije ili pojedince, koji krše naše sankcije ili su na drugi način angažovani u podršci ruskim ratnim naporima“, upozorio je on, dodajući da je o tom pitanju razgovarao „direktno“ sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jiem, kada su se sreli na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ranije ovog meseca.

Direktor CIA Bill Berns rekao je za CBS News u petak da je agencija „uverena da kinesko rukovodstvo razmatra davanje smrtonosne opreme“ Moskvi, kako bi joj pomoglo vojno u sukobu sa Ukrajinom – optužba, koju Peking negira.

Kina je prošle nedelje objavila plan od 12 tačaka koji detaljno opisuje potencijalnu mapu puta, ka miru između Rusije i Ukrajine.

Govoreći u utorak, Blinken je upozorio da bi svaki kineski potez da pomogne Rusiji stvorio “ozbiljan problem” za američko-kineske odnose i naštetio mnogim političkim odnosima Kine širom sveta.

„Kina ne može imati dva aršina, kada je u pitanju ruska agresija u Ukrajini“, dodao je Blinken.

„To ne može biti iznošenje mirovnih predloga s jedne strane, a zapravo potpaljivanje plamena vatre, koju je Rusija pokrenula sa druge strane.

Peking je sa svoje strane optužio Vašington za licemerje i za podsticanje sukoba u Ukrajini, slanjem oružja vrednog milijarde dolara Kijevu.

„SAD nemaju pravo da diktiraju odnose Kine i Rusije i nikada nećemo prihvatiti prinudu i pritisak od strane SAD“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, novinarima tokom brifinga u ponedeljak.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Rusija će dostojanstveno proći ovaj period određivanja granica i postati, još jača!

Svečana inauguracija Vladimira Putina za predsednika Rusije do 2030-te, obavljena je danas u Kremlju. Svetovni …