AMERIČKI MEDIJI: SAD ne mogu same pobediti, ni u kakvom ratu, protiv Rusije i Kine!

Sjedinjene Države ne mogu same pobediti u vojnom sukobu protiv Rusije i Kine.

Takve nalaze izneo je bivši zamenik američkog ministra odbrane Dov Zakheim.

Pre izvesnog vremena Pentagon je počeo da razvija novi koncept nacionalne odbrambene strategije.

Pretpostavlja se da će u ovom dokumentu Rusija i Kina ponovo biti imenovane kao glavne pretnje zemlji.

Prema Dovu Zakheimu, Sjedinjene Države moraju posvetiti više pažnje svojim saveznicima, jer bez njihove pomoći Amerika više ne može odoleti Ruskoj Federaciji i NR Kini, prenosi The Hill.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Nova odbrambena strategija će se verovatno proširiti na dokument iz 2018. godine, gde su Kina i Rusija identifikovane, kao jednaki konkurenti i dobile su najveće ocene“, primećuje autor The Hill.

Dov Zakheim je skrenuo pažnju na činjenicu da Bajdenova administracija ne želi povećati američke izdatke za odbranu, što bi moglo smanjiti finansiranje nekih od najvažnijih programa u razvoju novog naoružanja.

Takva situacija će imati ozbiljne posledice, jer će se u ovom slučaju Pentagon suočiti sa problemima da dodatno obuzda Rusiju i Kinu.

U tom kontekstu, kolumnista američkog izdanja predlaže da SAD obrate više pažnje na svoje saveznike.

Sa izuzetkom Britanije, Japana i Australije, Amerikanci zapravo ne rade među svojim partnerima, kako bi ih ubedili da se pridruže borbi protiv Rusije i Kine.

„Problem je u tome što je Vašington u prošlosti samo govorio o važnosti doprinosa saveznika u zaštiti zajedničkih interesa.

Došao je trenutak da se ozbiljnije pozabavimo partnerima, proširimo svoju zavisnost od njihovog vojnog potencijala, postanemo otvoreniji za razmenu tehnološkog napretka i poboljšamo ravnotežu u vojnoj trgovini “, rekao je ekspert.

Bivši zamenik američkog ministra odbrane uveren je da u svom sadašnjem stanju Pentagon ne može računati na pobedu u sukobu sa nekoliko protivnika odjednom.

Bez pomoći svojih saveznika, američka strana neće moći da pobedi Rusiju i Kinu.

„Bez svojih saveznika i partnera, Amerika više ne može biti sigurna da će pobediti u budućem sukobu, posebno ako se mora suočiti sa više od jednog protivnika u više ratnih pozorišta istovremeno“, rekao je Dov Zakheim.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …