Kina nazvala SAD „direktnom pretnjom“ celom svetu!

Vašington izmišlja izgovore da sačuva svoju „hegemoniju“, rekao je Peking.

Vašington namjerno uzdiže „kinesku prijetnju“, kao izgovor da poveća svoju vojnu potrošnju, a sve u nastojanju da održi svoju globalnu dominaciju, navelo je kinesko ministarstvo odbrane u saopštenju u subotu, nakon što je predsednik Joe Biden potpisao odobrenje američke nacionalne odbrane 2023.

Postupite u skladu sa zakonom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Činjenice su više puta dokazale da su SAD direktna pretnja međunarodnom poretku i krivac regionalnih turbulencija“, rekao je portparol ministarstva, pukovnik Tan Kefei.

U saopštenju se dalje tvrdi da su, u potrazi za sopstvenim interesima, SAD u više navrata „ili vodile ratove protiv drugih zemalja ili stvarale sukobe, uzrokujući ogromne žrtve i raseljavanje nevinih civila“.

Američki vojni budžet od 858 milijardi dolara, za fiskalnu 2023. godinu, kojim je odobreno 10 milijardi dolara za bezbednosnu pomoć i brzu nabavku oružja za Tajvan, još je jedan u nizu provokativnih poteza, koji „ozbiljno ugrožavaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i povećavaju rizik, od vojne konfrontacije Kine i SAD“.

Kineska narodnooslobodilačka armija je dalje obećala da će „odlučno čuvati nacionalno ujedinjenje i teritorijalni integritet zemlje“, upozoravajući da Vašington nema drugog izbora osim da „poštuje ključne interese i glavne brige Kine“.

Ostrvo Tajvan je samoupravno od 1949. godine ali nikada nije zvanično proglasilo nezavisnost od Pekinga, dok Kina na njega gleda, kao na deo svoje teritorije jedne Kine.

Tenzije između Pekinga i Tajpeja su visoke, od posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu, u avgustu.

Vašington mora da odustane, od svog „starog trika jednostranog maltretiranja“, koji igra sa Pekingom, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu u telefonskom razgovoru ranije ove nedelje.

„Nije funkcionisalo sa Kinom u prošlosti, niti će funkcionisati u budućnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …