Venecuelanci su izabrali rat! Maduro čestitao narodu, na rezultatima referenduma!

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro čestitao je narodu pobedu na referendumu o teritorijalnom sporu sa Gvajanom.

Na mitingu na Trgu Bolivar u centru Karakasa, koji su prenosili svi venecuelanski televizijski kanali, šef države je taj događaj nazvao prvim koracima ka „nacionalnom jedinstvu“.

Jedini pobednik referenduma je narod Venecuele i suverenitet Venecuele, a gubitnici su samo Vlada Gvajane, EksonMobil i Carstvo SAD – rekao je Maduro.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na referendumu je više od 95 odsto građana odgovorilo pozitivno, na svih pet pitanja i podržalo odbacivanje pariške arbitražne odluke iz 1899. godine, koja je bila neprihvatljiva za Venecuelu, u prilog Ženevskog sporazuma, koji omogućava rešavanje sukoba direktnim pregovorima, između strana, zbog nepriznavanja jurisdikcije Međunarodnog suda pravde za rešavanje teritorijalnog spora sa Gvajanom i suprotstavljanja Gvajani, protiv nelegalnog raspolaganja morskim šelfom, koji deli sa Venecuelom.

Učesnici referenduma glasali su za stvaranje države Gvajana-Esekibo i njeno uključivanje u sastav Venecuele, uz davanje venecuelanskih ličnih karata građanima, koji žive na ovoj teritoriji.

Maduro je napomenuo da će Venecuela zajedno sa herojem narodnooslobodilačke borbe Simonom Bolivarom „ići da oslobodi Gvajanu-Esekibo“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …