Srbija da u velikoj meri proširi svoje Specijalne snage!

Nove jedinice, za koje se očekuje da budu formirane do kraja 2023. bile bi spremne da odgovore na sve izazove, rekao je ministar odbrane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je povećanje broja vojnika u specijalnim snagama sa 1.500, na 5.000, izjavio je u ponedeljak ministar odbrane Miloš Vučević.

Očekuje se da će snage biti formirane do kraja 2023. godine, dodao je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vojska Srbije bi dobila „5.000 visoko obučenih i dobro pripremljenih vojnika, podoficira i oficira, koji će proći najsavremeniju, najsavremeniju obuku… i imati najsavremenije naoružanje i vojnu opremu, “, naveo je Vučević u objavi na Instagramu.

Nova snaga bi bila „najjača pesnica, koja bi razbila zle namere i ciljeve onih, koji ne vole našu naciju i žele da nanesu štetu našem narodu“, rekao je ministar i dodao da će reformisane Specijalne snage biti spremne da ispune bilo, koje zadatke u bilo kom delu zemlje u bilo, koje vreme i da „odgovorimo na sve izazove sa kojima se naša domovina suočava“.

Ovo saopštenje dolazi usred napetog sukoba između Srbije i Kosova, koji je već skrenuo pažnju EU i NATO-a.

Tenzije su se rasplamsale ranije ovog meseca kada su Srbi, koji čine većinu u severnom delu otcepljenog regiona, postavili barikade u znak protesta, zbog hapšenja bivšeg policajca optuženog za napad na patrolu kosovskih organa reda.

Srbija je zatražila, od mirovnih snaga KFOR-a predvođenih NATO-om, dozvolu za raspoređivanje, do 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovu.

Beograd ima pravo na to, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, kojom je stavljena tačka na NATO bombardovanje bivše Jugoslavije 1999. godine.

SAD su saopštile da se „kategorički“ protive povratku srpskih snaga, na Kosovo.

Ranije u ponedeljak, SAD, UK, Francuska, Nemačka i Italija su navodno zahtevale da Beograd obezbedi da kosovski Srbi uklone barikade u roku, od 24 sata.

NATO je preuzeo kontrolu nad Kosovom 1999. godine, nakon, što je bombardovao Srbiju u ime etničkih albanskih separatista.

Privremena vlada pokrajine proglasila je nezavisnost 2008. godine, koju je Beograd odbio da prizna.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …