Počela bitka za Brazil: Američki poslanici žele da Bolsonaro napusti zemlju!

Kongresne demokrate uporedile su bivšeg brazilskog predsednika sa Donaldom Trampom i optužile ga za podsticanje nasilnih nereda, kod kuće.

Članovi Demokratskog Kongresa pozvali su američke vlasti da izruče bivšeg brazilskog predsednika Žara Bolsonara njegovoj matičnoj zemlji, nakon što su njegove pristalice uletele u zgrade vlade u prestonici Braziliji u nedelju.

Bolsonaro navodno živi u blizini Orlanda na Floridi od decembra, kada je pobegao iz Brazila i odbio da učestvuje u svečanoj primopredaji predsedničkog pojasa svom nasledniku Luisu Inasiju Luli da Silvi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U razgovoru sa CNN-ovim Džimom Akosti, teksaški demokrata Hoakin Kastro pozvao je Belu kuću i lokalne vlasti na Floridi da razmotre vraćanje “opasnog” Bolsonara, u Brazil.

Bolsonaro „treba da bude izručen Brazilu“, rekao je Kastro za CNN, opisujući ga kao autoritarca, koji je koristio „knjigu [Donalda] Trampa“ da inspiriše „domaće teroriste da pokušaju da preuzmu vladu“.

Njegova poruka dolazi, nakon što je hiljade Bolsonarovih pristalica u nedelju marširalo brazilskom prestonicom, tvrdeći da su predsednički izbori u oktobru kompromitovani.

Demonstranti, koji su insistirali da je bilo brojnih nepravilnosti u glasanju na izborima, na kraju su upali u brazilski Kongres, Vrhovni sud i predsedničku Palatu Planalto, što je dovelo do nasilnih sukoba sa policijom.

Bolsonaro je više puta negirao da je umešan u nemire, insistirajući da podržava samo mirne demonstracije, koje su „deo demokratije“.

Nedavno inaugurisani brazilski predsednik Lula da Silva više puta je svog prethodnika nazivao „genocidistom“, dok su ga administracija Džoa Bajdena i drugi američki zvaničnici upoređivali sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

„U suštini je koristio Trampovu knjigu da inspiriše domaće teroriste da pokušaju da preuzmu vladu“, rekao je Kasto za CNN, tvrdeći da nedeljni protesti podsećaju na nerede na Kapitol Hilu 6. januara 2020.

Predstavnik Njujorka Aleksandrija Okasio-Kortez takođe se oglasio, napisavši na Tviteru da su protesti u Brazilu bili isti, kao „fašistički pokreti”, koje je navodno orkestrirao Tramp, kada je odbio da prizna izbore Bajdenu.

Slične stavove izneli su i predstavnici Mark Takano iz Kalifornije i Ilhan Omar iz Minesote, koji su obojica nazvali nerede „napadom“ na demokratiju.

Predsednik Lula, koji je boravio u Sao Paulu, bio je primoran da proglasi vanredno stanje u federalnom okrugu Brazilija, imenovavši ministra pravde Rikarda Garsiju Kapelija da vodi „saveznu intervenciju“.

Do nedelje uveče, posle višečasovnih sukoba i stotina hapšenja, policija je uspela da povrati kontrolu nad vladinim zgradama, koristeći suzavac i vodene topove.

Policija je saopštila da je privedeno najmanje 300 ljudi, a ministar pravde je upozorio da će se hapšenja nastaviti tokom cele noći, jer vlasti pokušavaju da identifikuju sve umešane u ono, što je nazvao „terorističkim“ činom i pokušajem „puča“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …