Vučić je doveo NATO pred “svršen čin”, na koji nema pravo!

Blok predvođen SAD negira da postoji potreba da se beogradske trupe vrate na Kosovo, kaže Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je NATO odbio zahtev Beograda za slanje srpskih trupa na Kosovo, zbog rastućih tenzija u otcepljenom regionu.

U „pažljivo sastavljenom pismu“ komanda kontingenta vojnog bloka na Kosovu (KFOR) predvođena SAD „odgovorila je da smatra da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije na teritoriju Kosova i Metohije, pri čemu se poziva na Rezoluciju 1244” Saveta bezbednosti UN, rekao je Vučić u nedelju televiziji Pink.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kfor se uzdržao da istakne konkretnu klauzulu u rezoluciji, koja bi opravdala njegovu odluku, „jer nemaju pravo da odbiju taj zahtev“, insistirao je predsednik.

Rezolucija 1244, kojom se odobrava prisustvo stranih snaga na Kosovu, usvojena je 1999. nakon skoro tromesečne kampanje NATO bombardovanja Srbije.

SAD i mnogi njeni saveznici su 2008. godine priznali Kosovo, uglavnom naseljeno albanskim stanovništvom, kao suverenu državu.

Beograd, međutim, nije bio voljan da popusti, pod pritiskom da učini isto.

Pokrajinu i dalje smatra sastavnim delom svoje teritorije, a srpski stav dele Rusija, Kina i drugi narodi.

Odbijanje zahteva Beograda za slanje trupa na Kosovo za zaštitu etničkih Srba nije bilo iznenađenje, rekao je Vučić. Šef države je, međutim, dodao da smatra da je „neprimereno“, od strane NATO-a da u subotu, na dan kada je pravoslavna zemlja slavila Božić, Srbiji pošalje negativan odgovor.

Kada je reč o trupama Kfora na Kosovu, Vučić je istakao da njihovo ponašanje ne može nazvati neprofesionalnim ali je dodao da je kontingent NATO-a u regionu, „samo oruđe” za zapadne sile.

Beograd i Priština su se tokom 2022. godine sukobljavali oko planova za zabranu srpskih registarskih tablica u nemirnoj pokrajini.

Teško naoružana albanska policija bila je raspoređena u oblastima naseljenim Srbima, a lokalno stanovništvo je protestovalo i kao odgovor na to, podiglo barikade.

Tenzije u regionu ponovo su porasle ranije ove nedelje nakon, što su dvojica srpskih mladića, koji su šetali sa hrastovim grančicama, koji se koriste za proslavu Božića u pravoslavnoj hrišćanskoj tradiciji, ranjeni u pucnjavi u blizini grada Štrpca.

Navodni napadač, koji je u međuvremenu priveden, je etnički Albanac.

“Pred nama je težak period ali nastavićemo da se borimo i očekujemo pozitivan ishod”, rekao je Vučić. Incidente poput onog van Štrpca dešavaju se zbog ambijenta, koji je na Kosovu stvorila lokalna vlast Aljbina Kurtija, insistira on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …