Isporuka nemačkih tenkova za Ukrajinu zavisi od SAD – Politiko

Berlin nije bio voljan da Kijevu isporučuje pancere Leopard 2 bez podrške saveznika.

Nemački kancelar Olaf Šolc slediće vođstvo američkog predsednika Džoa Bajdena, o tome da li da podrži Kijev glavnim borbenim tenkovima Leopard 2, kako bi pomogao u njegovoj borbi protiv Rusije, izvestio je u sredu Politiko, pozivajući se na anonimne izvore.

Velika Britanija je najavila da će Ukrajini obezbediti glavne borbene tenkove, a Poljska je rekla da će prebaciti četu tenkova Leopard 2 u Kijev, „kao deo izgradnje koalicije“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Berlin, međutim, tek treba da da zeleno svetlo za ponovni izvoz hardvera iz Poljske.

Prema rečima dvojice neimenovanih nemačkih zvaničnika, Šolcov stav o tom pitanju, „u velikoj meri zavisi“ od Bajdena.

U zajedničkom saopštenju prošle nedelje, oba lidera su objavila da će Vašington Kijevu pokloniti borbena vozila pešadije Bredli, a da će Berlin poslati seriju Marder IVF i sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

Komentarišući inicijativu Velike Britanije da Ukrajini isporuči tenkove, portparol nemačke vlade je rekao da „sada nema promene u situaciji, zbog koraka, koji je najavila britanska vlada“.

On je dodao da nije upoznat, ni sa kakvim zahtevima saveznika da pošalju borbene tenkove Leopard u Ukrajinu.

Poslednjih nedelja Nemačka se suočila sa sve većim pritiskom da Ukrajini obezbedi tenkove Leopard 2 ali je oklevala da to učini, a Šolc je tvrdio da nijedna druga zemlja NATO-a, nije poslala ovu vrstu tenkova u Ukrajinu, a Nemačka ne bi trebalo da bude prva.

On je dodao da takve poteze treba usaglasiti sa saveznicima.

Rusija je više puta upozoravala zapadne zemlje da ne šalju oružje Ukrajini, tvrdeći da će to, samo produžiti neprijateljstva.

U utorak je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov optužio NATO i SAD da „definitivno učestvuju u ovom sukobu, iako indirektno, preko punomoćja“, pošto nastavljaju da šalju oružje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …