Američki tenkovi će biti „uništeni“ u Ukrajini! – Moskva

Ruski izaslanik u SAD rekao je da Vašington nastoji da nanese „strateški poraz” koristeći Ukrajinu, kao „zastupnicu”.

Sve američke borbene tenkove poslate u Ukrajinu uništiće ruske snage, upozorio je moskovski ambasador u Sjedinjenim Državama, nakon što su mediji objavili da Bela kuća sada planira da Kijevu snabdeva teškim oklopom uprkos prethodnim odbijanjima.

Upitan o potencijalnoj isporuci glavnog borbenog tenka M1 Abrams u Ukrajinu, ruski ambasador u SAD, Anatolij Antonov, rekao je da bi taj potez samo eskalirao američku umešanost u sukob i prevazilazi ponudu „odbrambenog oružja“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ukoliko se donese odluka o prebacivanju u Kijev M1 Abrams, američki tenkovi će, bez ikakve sumnje biti uništeni, kao i svi ostali uzorci vojne opreme NATO-a“, rekao je izaslanik i dodao da „Amerikanci stalno podižu ’baru’ vojske“ pomoć njihovoj marionetskoj vladi“.

Iako je Bela kuća prethodno odbacila zahteve Kijeva za M1 Abrams – koji se nalazio na božićnoj „listi želja“, koju su objavili ukrajinski zvaničnici tokom praznika – u utorak je više novinskih kuća izvestilo da je Vašington promenio kurs i da sada namerava da pošalje hardver nakon sve.

Saopštenje bi moglo doći, već ove nedelje, navodi se u izveštajima.

Dok je Pentagon tvrdio da je Abrams skup za rad i održavanje i da bi mogle potrajati godine da stignu do bojnog polja, zvaničnici sada veruju da je neophodno pristati na isporuku vozila, kako bi ubedili Nemačku da dozvoli isporuke svog Leoparda 2 borbeni tenk, prema Njujork tajmsu.

Leopard koristi nekoliko evropskih vojska, sa oko 2.000 jedinica stacioniranih širom kontinenta, iako Berlin mora da odobri njihov ponovni izvoz u bilo koju, treću zemlju.

Ambasador Antonov je primetio da američki zvaničnici često pregledaju informacije u štampi, pre nego što ih potvrde u zapisniku, sugerišući da su izveštaji od utorka o M1 Abramsu, još jedan primer namernog curenja.

On je dodao da Vašington koristi Ukrajinu, kao „zastupnicu“ da bi nam „naneo strateški poraz“, tvrdeći da su SAD pravi pokretač neprijateljstava.

„Ako Sjedinjene Države odluče da isporuče tenkove, biće nemoguće opravdati takav korak argumentima o ’odbrambenom oružju‘.

Ovo bi bila još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije“, rekao je on.

„Niko ne treba da ima iluzije o tome, ko je pravi agresor u trenutnom sukobu.

Moskva je u više navrata pozivala na zapadnu intervenciju u sukobu, tvrdeći da je tok vojne opreme, koja se sliva u Ukrajinu samo produžio borbe i onemogućio sporazumno rešenje.

Bez obzira na to, Kremlj je rekao da ga nikakva strana velikodušnost neće sprečiti da postigne svoje ciljeve i obećao je da će svo oružje NATO-a poslato Ukrajini, „izgoreti“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …