Italijanski ministar spoljnih poslova: Amerika dominira nad EU!

U bloku nedostaje stvarna spoljna ili odbrambena politika, smatra Antonio Tajani.

Evropskoj uniji su potrebni jaki lideri, slični bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, da bi se njen glas čuo na globalnoj sceni, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova za list La Stampa, u sredu.

„Ima previše ljubomore, previše lidera“, rekao je Antonio Tajani, tvrdeći da je blok na kraju služio SAD, umesto da sledi sopstvene interese i da „čak ni Nemačka, najjača zemlja [članica], ne uspeva da se nametne.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nedostaje Merkelova.”

Tokom intervjua, upitan je da li misli da je EU „preslaba“, na šta je odgovorio objašnjavajući da „Evropa [sic] nema pravu spoljnu ili odbrambenu politiku…

Mi uvek idemo na Amerikance“, dodajući da to je slučaj od 1954. [kada se raspala Evropska odbrambena zajednica].

On je dalje insistirao da EU učini sve, što je u njenoj moći da spreči eskalaciju rusko-ukrajinskog sukoba.

„Ni NATO ni Evropa, koji imaju dužnost da pomognu Ukrajini, nisu u ratu sa Rusijom“, rekao je Tajani, izrazivši nadu da su, kako je rekao, „agresivne izjave“, koje dolaze iz Kremlja samo „propaganda“ i da postoje nije stvarna želja da se podigne ton konfrontacije.

Ministar je tvrdio da je, iako je važno da se nastavi slanje oružja Ukrajini, takođe od vitalnog značaja tražiti mirno rešenje sukoba, koji besni od februara prošle godine ili barem uspostaviti primirje.

Tajani je sebe opisao, kao „neoptimista u pogledu bliske budućnosti“, dok smatra da „ne vredi odustati“, dodajući da je zamolio Tursku da učini, sve što može da dogovori pregovore između Moskve i Kijeva.

Dok je Rusija u više navrata insistirala na tome da je otvorena za pregovore sa Kijevom, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon, koji Kijevu pravno zabranjuje bilo kakve pregovore sa Moskvom, sve dok je Vladimir Putin na vlasti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …