Orban napravio čistku preko 100 oficira, u vojsci Mađarske!

Mađarski premijer Viktor Orban sprovodi najveću čistku u vojsci, pišu mediji, navodeći da su na listi i najviši generali.

Informacije o masovnim promenama u mađarskim oružanim snagama do sada su se širile kroz nezvaničnu usmenu primopredaju u Mađarskoj ali bez službenih objašnjenja tog čudnog procesa, ocenjuje Jutarnji list.

Ali, sada su se, kako se dalje navodi, o tome raspisali i zapadni mediji, a smene je u ponedeljak službeno potvrdio mađarski ministar odbrane Kristof Sali Bobrovnicki.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema pisanju Blumberga, još nije poznat ukupan broj smenjenih oficira, ali procenjuje se da se radi o više stotina njih.

Navodi se i da je utisak da se sprovodi kompletna čistka u mađarskoj vojsci jer su smene krenula od vrha, najviših generala, pa se do nivoa potpukovnika.

Pojedini opozicioni političari, piše Blumberg, poručuju da je cilj “reforme” u mađarskoj vojsci da se oslabi njena istorijska orijentaciju prema Zapadu.

S obzirom na to da je Orbanova vlast pod pritiskom sve izrazitijih unutrašnjih problema, kao i institucija EU zbog kršenja vladavine prava, sad konsoliduje svoju moć tamo gde još nije – u vojsci.

Od 2010. Orban i njegova stranka Fides uspeli su da osiguraju uticaj nad sudstvom, medijima i univerzitetom i sprovode ideje tzv. neliberalne demokratije, što je u osnovi oblik diktature.

Ministar odbrane Mađarske pak tvrdi da u tome nema skrivene agende jer je pri tako velikoj skali promena ne mogu imati.

Tvrdi i da se žele “uvesti meritokratija i kompetencija u odbrambene snage”.

Ali, baš bi bilo neobično kad bi ministar odbrane javno priznao da se sprovodi masovna smenu u vojsci kako bi se povećao uticaj premijera, odnosno vladajuće stranke, ocenjuje Blumberg.

Jutarnji List

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …