Zelenski molio i kumio Makrona da zove Putina – Pariz

Uprkos tome, što je isključio pregovore sa Moskvom, ukrajinski lider navodno koristi svog francuskog kolegu, kao posrednika.

Telefonski razgovori francuskog predsednika Emanuela Makrona sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom uglavnom su se odvijali „na zahtev ukrajinskog predsednika Zelenskog“, izjavila je u subotu portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Zelenski je javno izjavio da nikada neće lično razgovarati sa Putinom i učinio je mirovne pregovore sa ruskim liderom nezakonitim.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Gospodin Makron poziva predsednika Putina uglavnom na zahtev predsednika [Vladimira] Zelenskog i uvek u koordinaciji sa našim saveznicima, kako bismo održali kanal za dijalog“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandr tokom intervjua za RTVI.

Kijev nikada nije priznao da Zelenski pritiska svoje zapadne pristalice da razgovaraju sa Putinom, a sam ukrajinski lider je u oktobru potpisao dekret kojim se zabranjuju pregovori sa Moskvom, osim ako „drugi predsednik Rusije“, ne zameni sadašnjeg “okupatora Kremlja”.

Pošto su pregovori zvanično povučeni, Zelenski je više puta obećao da će upotrebiti silu da zauzme rusku teritoriju, na koju polaže Ukrajina, uključujući Krim.

Među zapadnim liderima, Makron je jedan od male manjine, koja održava kontakt sa Putinom.

I on i nemački kancelar Olaf Šolc održavali su redovne telefonske razgovore sa ruskim liderom otkako je vojna operacija Moskve u Ukrajini počela, pre skoro godinu dana.

Ležandr je rekao da će u jednom trenutku „Ukrajinci odlučiti da je došlo vreme za pregovore.

Zato smatramo korisnim da održavamo ovaj kanal dijaloga.

Makrona i Šolca osudili su njihovi istočnoevropski saveznici, zbog razgovora sa Putinom.

„Zašto razgovarati s njim? On je ratni zločinac“, izjavila je prošlog leta estonska premijerka Kaja Kalas.

„Osećam da ako ga svi stalno zovu, on ne dobija poruku da je izolovan.

Iako je Makron branio svoje razgovore sa Putinom i javno je govorio o potrebi da se postigne sporazum o prekidu vatre, koji ne „ponižava Rusiju“, on je i dalje snabdevao kijevsku vojsku sve težim oružjem.

Francuska je prošlog meseca objavila da će poslati borbena vozila pešadije u Ukrajinu, a Makron je prošle nedelje odbio da isključi eventualni transfer borbenih aviona.

Zapadne nacije koje snabdevaju Ukrajinu oružjem postale su de fakto učesnici u sukobu, više puta je izjavljivala Moskva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Foreign Policy predviđa, ko će popuniti liderski vakum u Evropi

Nedavni izbori za Evropski parlament i Nacionalnu skupštinu Francuske uzdrmali su politički pejzaž Evrope. Iako …