Šojgu izdao upozorenje: Desiće se „nepredvidiva eskalacija“ u Ukrajini!

Ministar odbrane je pozvao SAD i njihove saveznike da ne šalju teško naoružanje u Kijev.

SAD i njihovi saveznici aktivno pokušavaju da produže sukob između Moskve i Kijeva što je duže moguće, izjavio je u utorak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Kako bi osigurao da se borbe nastave, Zapad je počeo da isporučuje teško naoružanje Ukrajini, istovremeno otvoreno pozivajući Kijev da zauzme ruske teritorije, rekao je Šojgu, upozoravajući da „takvi potezi u suštini uvlače zemlje NATO-a u sukob i mogu dovesti do nepredvidivog eskalacija“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prošlog meseca, SAD, Nemačka i brojne druge države NATO-a, najavile su da će snabdevati ukrajinske snage modernim glavnim borbenim tenkovima, kao što su Leopard 2 i M1 Abrams.

Vašington je takođe saopštio da će Kijevu isporučiti bombe malog prečnika (GLSDB) sa zemlje dometa do 150 kilometara – što bi omogućilo ukrajinskim snagama da gađaju ciljeve duboko unutar ruske teritorije.

Komentarišući ove isporuke, Šojgu je u utorak izjavio da ruske snage nastavljaju da „melju“ svo naoružanje i opremu, koja se isporučuje Kijevu, napominjući da se oprema uništava i na rutama isporuke i na borbenim položajima.

Moskva je upozorila da se Ukrajini ne daje sve naprednije oružje, tvrdeći da će to samo dovesti, do još krvoprolića i da na kraju neće promeniti ishod sukoba.

Rusija je takođe rekla da su sve veće učešće Zapada i Vašingtonova „neoprezna neokolonijalistička ekspanzionistička politika“ doveli svet u opasnost, od razornog globalnog rata.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je u ponedeljak upozorio da svet „mesečari” u „širi rat” i pozvao sve zemlje da se ponovo posvete Povelji UN i stave ljudska prava i dostojanstvo ispred kratkoročnog razmišljanja fokusiranog na ekonomske interese i moć.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Era fosilnih goriva će uskoro biti završena!

Kancelarka je takođe rekla da će Nemačka uložiti, sve napore da proizvodi 80 odsto svoje …