Revidirani kineski rast, još viši!

Fitch Ratings je poboljšao izglede, zbog bržeg oporavka ekonomske aktivnosti, nego što se očekivalo.

Kineska ekonomija će imati bolje rezultate, nego što se očekivalo i predviđa se da će ove godine porasti za 5%, izvestio je Fitch Ratings u revidiranoj prognozi objavljenoj u sredu.

Predviđanje rasta za drugu najveću svetsku ekonomiju povećano je u odnosu na decembarska očekivanja od 4,1 odsto, zbog „dokaza da se potrošnja i aktivnost oporavljaju brže, nego što se očekivalo“, pošto je Peking ukinuo svoja stroga ograničenja Covid-19.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo dolazi nakon slabijeg učinka, nego što se očekivalo prošle godine, kada je BDP zemlje porastao za 3%, što je otežano teškim blokadama.

Agencija za rejting očekuje da će ekonomska aktivnost biti jaka u prvoj polovini godine, podstaknuta „brzim oporavkom“, od pandemije.

„Verujemo da će stabilizacija oporavka ostati ključni fokus u bliskoj budućnosti ali ne očekujemo agresivno ublažavanje makropolitike“, napisali su ekonomisti, u saopštenju.

Najnoviji kineski indeks menadžera nabavke (PMI), mera poslovne aktivnosti za proizvodnju i usluge, takođe je porastao, što ukazuje na rast.

Proizvodni PMI u zemlji porastao je na 50,1 u januaru sa prethodnog očitavanja od 47, dok se PMI u sektoru usluga popeo na 54,4, najviši nivo od juna 2022.

Vrednost iznad 50 ukazuje na ekspanziju ekonomske aktivnosti, dok očitavanje ispod ukazuje na smanjenje.

UBS očekuje da će se potrošnja u Kini umereno poboljšati, predviđajući da će potrošnja biti prilično „oprezna“, zbog naprezanja u poverenju potrošača.

„S obzirom da je zaposlenost i prihodi domaćinstava, još uvek potrebni za oporavak, poverenje potrošača se možda neće u potpunosti oporaviti ali će umesto toga ostati oprezno“, rekao je glavni kineski ekonomista investicione banke Vang Tao u belešci.

Procenjuje se da višak ušteđevine kineskih domaćinstava vredi 4 do 4,6 biliona juana (590 do 678 milijardi dolara) ali prema UBS-u, ove uštede možda neće biti potrošene ove godine.

„Dalja normalizacija ponašanja potrošača i više oslobađanja viška ušteda mogli bi da pomognu u potpori budućeg oporavka potrošnje 2024. godine i kasnije“, dodao je Vang.

UBS očekuje da će rast kineske potrošnje domaćinstava porasti za 10-11% nominalno i 7,8% realno u 2023.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …