“Podela i neredi” prete SAD – Kisindžer

Amerika nije sposobna da se suoči sa novim izazovima svetskog poretka, tvrdi bivši američki državni sekretar.

Henri Kisindžer je optužio američki politički establišment za neuspeh da demonstrira „domaću koheziju“, upozoravajući publiku na događaju u čast bivšeg predsednika Ronalda Regana da zemlja ne može sebi da priušti da se izoluje.

SAD trpe „domaće podele i međunarodne nerede oko argumenata o tome, ko smo i za šta se zalažemo“, rekao je bivši državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost, gostima u Predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana u nedelju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ova situacija znači da je Vašingtonu „teško da prikupi domaću koheziju neophodnu da se suoči sa izazovima, koji su pred nama“, dodao je Kisindžer.

Bivši zvaničnik Bele kuće tvrdio je da Kina predstavlja „izazov svetskom poretku“ i naveo rusku vojnu operaciju u Ukrajini i navodno skori razvoj „najrazornijeg oružja na svetu“, od strane Irana, kao među pitanjima, sa kojima se SAD moraju pozabaviti.

Takođe je upozorio da veštačka inteligencija (AI) „transformiše samu ljudsku svest“.

„Svaki, od ovih hitnih događaja zahteva kombinaciju snage i pomirenja“, rekao je Kisindžer, tvrdeći da je Regan bio lider, koji je „znao da Amerika treba da bude moćna u suštini i na umu da zaštiti svetski poredak – silom, ako je potrebno.”

U nedelju je obeležena 112. godišnjica Reganovog rođenja, a Kisindžer je rekao da se bivši republikanski lider nikada nije pokolebao u svom uverenju da je „Amerika najbezbednija i najprosperitetnija, kada je lider u oblikovanju stabilnog sveta“ i da bi „stabilan svet mogao, ne zasnivaju se na američkom izolacionizmu“.

Dok je 99-godišnji bivši diplomata opisao Regana, kao „mirotvorca“, predsedništvo konzervativne ikone videlo je da su SAD izvršile invaziju na Grenadu, poslale hiljade vojnika na Bliski istok i pokušale da zbace vladu Nikaragve finansiranjem, obukom i naoružavajući Kontra milicije, preko CIA.

Tokom Reganovog predsedništva, Kisindžer je predsedavao Nacionalnom dvopartijskom komisijom za Centralnu Ameriku, koja je optužila Sovjetski Savez da iskorišćava političke nemire u regionu, istovremeno prećutkujući američku – a posebno Kisindžerovu – podršku vojnim diktaturama, kao što je Augusto Pinoče u Čileu i desničarima odredi smrti Salvadora, u ime borbe protiv komunizma.

Kisindžer je prošlog meseca na Svetskom ekonomskom forumu javno prigrlio ideju o članstvu Ukrajine u NATO-u, preokrenuvši kurs protiv opozicije, koju je ranije izneo, kada je pozvao, na što pre okončanje sukoba iz straha da će Rusija biti uvučena u ruke Kine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …