Belruskoni: Nema razgovora sa Zelenskim!

Vašington bi trebalo da ponudi Kijevu novi Maršalov plan ali tek, nakon što se neprijateljstva privedu kraju, rekao je bivši italijanski premijer.

Američki predsednik Džo Bajden trebalo bi da pristane da nastavi slanje pomoći Ukrajini ali samo pod uslovom da Kijev odmah pristane na prekid vatre sa Moskvom, izjavio je u nedelju bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Govoreći nakon regionalnih izbora u Lombardiji, Berluskoni, koji vodi stranku Forca Italia, kritikovao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekavši: „Da sam bio premijer, nikada ne bih išao da razgovaram sa njim, jer smo svedoci pustošenja njegove zemlje i pokolja njegovih vojnika i civila.”

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Bivši italijanski lider je naveo da bi „bilo dovoljno da prestane sa napadima na dve autonomne republike Donbasa i da se to ne bi dogodilo“, dodajući da na „ponašanje ovog gospodina gleda veoma, veoma negativno“.

Berluskoni je mislio na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, koje su, zajedno sa još dve bivše ukrajinske teritorije, prošle jeseni velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji.

Da bi se sukob priveo kraju, nastavio je, Bajden bi trebalo da ponudi Zelenskom novi Maršalov plan u iznosu, od nekoliko milijardi dolara za obnovu zemlje ali samo pod uslovom da Zelenski „sutra naredi prekid vatre“.

Jer, od sutra vam više nećemo davati dolare i oružje.

Samo tako, nešto bi moglo da ubedi ovog gospodina da postigne prekid vatre“, rekao je on.

Nakon ovih primedbi, izgleda da se njegova koaliciona saveznica, aktuelna premijerka Đorđa Meloni, distancirala od Berluskonija, a njen kabinet je rekao da podrška Rima Kijevu, ostaje čvrsta.

Bivši italijanski premijer, koji je služio četiri mandata od 1994. do 2011. godine, razvio je bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je čak posetio Krim 2015. nakon što je poluostrvo na referendumu glasalo za priključenje Rusiji, uprkos činjenici da su zapadne zemlje odbile da priznaju rezultate.

Od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022, Berluskoni je pozivao Moskvu i Kijev da pristanu na prekid vatre, nudeći istovremeno da bude posrednik između dve strane.

U novembru je tvrdio da bi mogao da „namami” Putina, za pregovarački sto.

Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tada da Moskva pozdravlja bilo kakve mirovne napore ali je napomenuo da bi bilo bolje pokušati, „namamiti“ Zelenskog.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …