Rusiju trese zlatna groznica

Potražnja za zlatnim polugama i kovanicama u Rusiji je prošle godine rasla brže nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu, navodi Fajnenšel tajms, pozivajući se na podatke Svetskog saveta za zlato.

A pokazuju da je prodaja zlata privatnim investitorima i fizičkim licima u našoj zemlji porasla čak pet puta u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim i autori članka i nezavisni stručnjaci se slažu u jednom: ulaganje u zlato može doneti ne samo profit, već i glavobolju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Među ruskim investitorima, tražnja za plemenitim metalom je porasla prošle godine na pozadini ukidanja PDV-a, po stopi od 20 odsto na kupovinu zlatnih poluga, piše Fajnenšel tajms.

Komentatori popularnost zlata objašnjavaju i nestašicom deviza – dolara i evra.

U članku se navode reči ministra finansija Ruske Federacije Antona Siluanova, koji je još u martu 2022. govorio o nestabilnosti dolara i predložio korišćenje plemenitih metala, kao alternative.

Rusi su jasno poslušali ove preporuke i „postrojili se” za zlato, kaže se u članku.

Takođe naglašava da sve dok Rusija doživljava geopolitičku nestabilnost, potražnja za zlatom može ostati jaka.

Istovremeno, skladištenje zlata može postati problem, upozoravaju stručnjaci.

Mnogi ljudi drže šipke kod kuće, iako svaka ogrebotina može smanjiti njihovu vrednost.

„Ne razumeju svi da se šipke ne mogu čuvati u kutiji za cipele“, pišu novine.

Prema pisanju lista, 2022. godine potražnja za zlatom je u principu porasla širom sveta, povećavši se za 18% – do rekordnog nivoa, za više od 10 godina.

To se desilo, pre svega, zbog aktivnih kupovina plemenitog metala, od strane centralnih banaka.

Štaviše, prema analitičarima industrije, Banka Rusije je postala najveći kupac ali u to nema punog poverenja, pošto je regulator prestao da izveštava o svojim rezervama nakon početka specijalne operacije u Ukrajini.

Kako oceniti „zlatnu groznicu”, koja je zahvatila Ruse? Da li je ovo pravi pravac ulaganja, sa stanovišta običnog čoveka?

„Zlato se pozicionira, kao „zaštitno sredstvo“ u slučaju ekonomskih i političkih rizika, porasta inflacije.

Njegova potražnja je u našoj zemlji prošle godine u velikoj meri porasla upravo iz ovih razloga“, objašnjava Mark Gojhman, glavni analitičar TeleTrade.

Prema rečima stručnjaka, za mnoge građane, koji su izgubili poverenje u banke i plaše se neke vrste „zamrzavanja“ sredstava, važno je da imaju „živo“ zlato, koje se oseća u rukama.

Otuda velika potražnja za polugama i kovanicama. Ali ako osoba želi da ostvari profit od ulaganja u zlato, njegova računica treba da bude na duži rok.

„Tokom godine, iz mnogo razloga, vrednost zlata je više puta padala i skočila.

Dakle, prihod ili gubitak određenih kupaca zavisi od perioda, u kojem su kupili metal.

Valerij Emeljanov, stručnjak za berzu u BCS Vorld of Investments, ima nekoliko razloga za „zlatni bum“ u Rusiji: nedostatak gotovinskih dolara, povećani rizici skladištenja valute u bankama, nestabilnost rublje, privremeni višak zlata na domaćem tržištu , ukidanje poreza (PDV) na poluge, opšti ton države je za to da stanovništvo više štedi u zlatu, a ne u valuti.

Istovremeno, analitičar ne veruje da je potrebno da svoju ušteđevinu u celini ili velikim delom prenesete u zlato. Ne bi trebalo da bude više od 10% svih investicija, a po mogućnosti u bezličnom obliku, mnogo je jeftinije i isplativije.

„Glavna opasnost, koju Rusi treba da budu svesni prilikom kupovine zlatnih poluga odnosi se na mogućnost gubitka takve imovine – na primer, kao rezultat krađe.

Stoga, vredi ga držati u ćeliji banke. Još jedan rizik od zlata, ima veze sa njegovim fizičkim svojstvima.

Vredi barem voditi računa da se ingot ne ošteti. Zlato je veoma mekan metal.

Čak i otisci prstiju u velikoj meri smanjuju troškove prodaje nazad banci“, upozorava Jemeljanov.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …