Borel zapretio Kinezu Vang Jiu! – Vang Ji odgovorio: Što ste zabrinuti!?

Visoki diplomata EU objasnio je kineskom državnom savetniku da se Brisel drži drugačijih pravila.

Visoki diplomata EU Žozep Borel odbio je da otkrije, koje je tačno objašnjenje dao kineskom državnom savetniku Vang Jiu, za njegovu tvrdnju da postoji “razlika” između naoružavanja Rusije i Ukrajine.

Razmena je usledila, nakon što je Vang pitao Borela zašto je toliko zabrinut da Peking potencijalno daje oružje Moskvi, kada Brisel usmerava oružje u Kijev, rekao je ovaj novinarima u utorak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Njih dvoje su se sastali na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji prošle nedelje, nakon čega je Španac upozorio da će svaka kineska pomoć ruskoj vojsci biti smatrana „crvenom linijom“, od strane EU.

Govoreći novinarima na sastanku NATO-a u utorak, Borel je rekao da su on i Vang imali „iskren razgovor“ u Minhenu.

Tokom ovog razgovora, Vang je jasno stavio do znanja da „Kina ne isporučuje oružje zemljama u ratu“ i da nema planove da obezbedi oružje Rusiji.

To je, rekao je Vang, „princip kineske spoljne politike“, prema Borelovom sećanju.

Međutim, Borel je rekao da ga je Vang pitao: „Zašto pokazujete zabrinutost za mene da možda obezbeđujem oružje za Rusiju, kada dajete oružje za Ukrajinu?“

Borel je rekao da je odgovorio objašnjavajući „veliku razliku“ između ovih scenarija, ukazujući „šta je za nas Evropljane u pitanju, u ratu u Ukrajini“.

Međutim, svoje objašnjenje nije podelio sa novinarima.

Borel nije jedini visoki zapadni diplomata, koji je upozorio Peking, zbog njegove navodne podrške ruskoj vojsci.

Američki državni sekretar Antoni Blinken izjavio je prošle nedelje da je Vašington, već bio svestan nesmrtonosne podrške Kine Moskvi i zapretio „ozbiljnim posledicama“, ako ta podrška eskalira na smrtonosno oružje.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je Blinkenu na sličan način, kao Vang na Borela, pozivajući SAD da „ozbiljno razmisle” o svojoj ulozi u raspirivanju ukrajinskog sukoba.

„SAD, a ne Kina, stavljaju oružje na bojno polje“, rekao je portparol ministarstva u ponedeljak.

Kina je više puta pozivala na mirno rešenje sukoba i planira da objavi mirovni predlog u bliskoj budućnosti.

U međuvremenu, Peking i Moskva su pojačali svoju bilateralnu trgovinu od početka ruske vojne operacije u Ukrajini prošlog februara, a obe zemlje trenutno učestvuju u trilateralnim pomorskim vežbama, sa Južnom Afrikom.

Uoči potencijalne posete kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi ovog proleća, Vang je u utorak u ruskoj prestonici održao sastanak sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševom.

Kinesko-ruski odnosi su „čvrsti kamen i izdržaće svaki test promene međunarodne situacije“, rekao je Vang posle sastanka.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …