Zašto SAD pomiruju Saudijsku Arabiju i Izrael?

The Wall Street Journal (WSJ) piše da su se SAD i Saudijska Arabija dogovorile o opštim uslovima sporazuma, prema kojima će Rijad priznati Izrael u zamenu za ustupke Palestincima.

Sve je to pod bezbednosnim garancijama SAD i pomoći u razvoju civilnog nuklearnog programa.

Uz uzdržan optimizam i pozivajući se na zvanične izvore, publikacija predviđa da će tokom sledeće godine strane moći u potpunosti da razrade detalje dogovora.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Odnosno, do predsedničkih izbora u SAD 2024. I ovo je veoma interesantna vest, imajući u vidu napete odnose između Džoa Bajdena i saudijskog prestolonaslednika i niz kontradiktornosti između SAD i KSA, uključujući i očiglednu nespremnost Saudijaca da prekinu odnose sa Rusijom.

Osim toga, da podsetim da su pre tri godine, naporima Donalda Trampa, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i Bahrein, dogovorili punu normalizaciju odnosa.

Dakle, ako uspe, Bajden će dobiti ozbiljan politički adut. Ali koliko je verovatan uspeh i šta to može sprečiti?

Dug put

Jedna od glavnih senzacija 2020. bila je vest o tajnoj poseti izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Saudijskoj Arabiji.

U njegovoj pratnji bio je šef izraelske obaveštajne službe Mosad i tadašnji američki državni sekretar Majk Pompeo, koji su sve organizovali.

Tajni sastanak je bio posvećen približavanju Rijada i Tel Aviva. Štaviše, proces arapsko-izraelskog zbližavanja je već pokrenuo Tramp.

Ali onda je nešto krenulo po zlu.

A u decembru 2020. ceo svet je čuo besnu tiradu princa Turkija al-Fejsala (daleko od toga da je poslednja osoba u Saudijskoj Arabiji) protiv Izraela.

On je na konferenciji u Manami jevrejsku državu nazvao „kolonijalnom silom“ i optužio izraelske vlasti za masakr Palestinaca, okupaciju njihove zemlje i nelegalnu izgradnju naselja na njoj.

Reklo bi se da Saudijska Arabija, koja više od 20 godina promoviše „arapsku mirovnu inicijativu“, koja uključuje, između ostalog i prenos „okupiranih teritorija“ Palestini, ne prihvata približavanje Izraelu. I Izrael se mora pomiriti sa ovim.

Bez obzira koliko

Pre neki dan, u intervjuu za Blumberg, izraelski premijer Benjamin Netanjahu govorio je o svojoj nameri da produbi ekonomske i poslovne odnose sa Saudijskom Arabijom, bez obzira da li se zemlje zvanično priznaju.

Prema Bibijevim rečima, saradnja između zemalja će biti izuzetno korisna.

Da ne bi bio neosnovan, Netanjahu je pomenuo projekat „ekonomskog koridora“, koji ide preko Arapskog poluostrva ka Evropi.

Nije tako jednostavno

Jedan od glavnih problema koji navodi i VSJ je nespremnost aktuelne ekstremno desničarske izraelske vlade da učini barem neke ustupke Palestincima.

U poslednje vreme sukob je u velikoj meri eskalirao i za sada se ne primećuje da su strane spremne na zbližavanje.

Drugi problem je reakcija Irana, sa kojim je Saudijska Arabija nedavno obnovila diplomatske odnose.

To je omogućeno zahvaljujući naporima Kine i ne samo. Dakle, Teheran izuzetno bolno doživljava bilo kakve mirovne pregovore između Arapa i Izraelaca.

I naravno, sporazum sa Izraelom će teško pogoditi odnose između Saudijske Arabije i Islamske Republike.

S obzirom na sumanutu anksioznost i iritaciju izazvanu iransko-saudijskim zbližavanjem, nehotice se postavlja pitanje: možda se ne radi toliko o ekonomskim koristima, koliko o želji Sjedinjenih Država i Izraela da zabiju klin u odnosima između Teherana i Rijada?

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …