Ukrajina traži od Nemačke da pređe sve „crvene linije“, što se tiče svih oružja!

Berlin bi Kijevu trebalo da isporuči borbene avione i ratne brodove, rekao je diplomata pogođen skandalima.

Berlin bi trebalo da pređe svoje „crvene linije“ i da Kijevu obezbedi „svo raspoloživo“ oružje, rekao je u četvrtak Andrej Melnik, zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine i bivši izaslanik u Nemačkoj.

U razgovoru za nemačku novinsku agenciju DPA, Melnik je pohvalio Berlin što je doneo odluku da “razbije epohalni tabu” i obećao podršku Kijevu na početku sukoba sa Rusijom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, diplomata je naglasio da se obećanje zapravo pretvorilo u „cik-cak kurs“, pri čemu je Berlin postavljao brojne prepreke na sopstvenom putu da snabdeva Ukrajinu oružjem.

„Implementacija ove prekretnice znatno kasni, više podseća na cik-cak kurs sa mnogo zastoja, nego na strateški napredak“, naveo je Melnik, priznajući da je na tom putu, još uvek bilo previše „kočionih pločica“, posebno u Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Olafa Šolca.

„Mi, Ukrajinci zato pozivamo kancelarku da pređe sve crvene linije, koje je sama povukla i da ukrajinskim oružanim snagama obezbedi sve raspoložive sisteme naoružanja“, rekao je diplomata i dodao da Kijev očekuje „hrabrije“ odluke vladajuće koalicije.

Nove isporuke oružja za Kijev mogle bi da uključuju borbene avione, kao i ratne brodove i podmornice, sugerisao je Melnik.

Diplomata, čiji se mandat kijevskog ambasadora u Berlinu proširio na ranu fazu sukoba, koji je u toku, više puta je dospeo na naslovne strane, zbog vređanja nemačkih zvaničnika i političara.

Najozloglašenije je to, što je Šolca označio, kao „uvređenu jetrenjaču“, zbog njegovog osporavanja negativnog pogleda Kijeva prema nemačkom predsedniku Frank-Valteru Štajnmajeru.

Melnik je takođe poznat po tome, što je više puta objavljivao nepristojne tvitove i bio upleten u prepirku oko kontroverznog mirovnog plana direktora Tesle i SpaceKs-a Elona Maska, za Ukrajinu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …