SZO podiže uzbunu, zbog ptičijeg gripa!

Globalna zdravstvena organizacija opisala je situaciju, kao “zabrinjavajuću”, jer se širila vest o djevojci, koja je umrla u Kambodži, nakon što se zarazila virusom.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je upozorenje, zbog nedavnog porasta broja slučajeva ptičijeg gripa (H5N1) u Kambodži.

Vlasti u toj zemlji jugoistočne Azije nedavno su izvestile da su dve osobe obolele od ove bolesti, a da je jedna od njih na kraju podlegla.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Obraćajući se novinarima tokom virtuelnog brifinga u petak, dr Silvi Briand, direktorka SZO za spremnost i prevenciju za epidemije i pandemiju, opisala je najnovije trendove u širenju virusa, kao „zabrinjavajuće“.

Ona je takođe rekla da organizacija razmatra svoju globalnu procenu rizika.

„SZO ozbiljno shvata rizik od ovog virusa i poziva sve zemlje na povećanu budnost“, rekao je zvaničnik.

Prema Brianovim rečima, osim sve većeg broja slučajeva kod ptica, slična situacija se viđa i kod sisara, uključujući i čoveka.

Kambodžanske vlasti su u četvrtak izvestile da je 11-godišnja devojčica umrla od ptičijeg gripa, a da je njen otac takođe bio pozitivan.

Njihovi kontakti se trenutno proveravaju.

Komentarišući slučaj, Briand je istakao da još nije jasno da li je zaista bilo prenošenja sa čoveka na čoveka ili su se dve osobe zarazile virusom samo, zbog „izloženosti istim uslovima životne sredine“, tj. bliski kontakt sa zaraženim pticama ili drugim životinjama.

Predstavnik SZO rekao je novinarima da je organizacija u bliskom kontaktu sa kambodžanskim vlastima, radi bilo kakvog ažuriranja.

Dok H5N1 postoji, već više od dve decenije, novi soj pod nazivom klada 2.3.4.4b pojavio se 2020. godine, što je poslednjih meseci dovelo do rekordnog broja smrtnih slučajeva među divljim pticama i domaćom živinom.

Do sada prikupljeni podaci ukazuju na to da novi podtip obično ne izaziva značajne bolesti, kod ljudi.

Do danas, SZO zna za samo pola tuceta slučajeva, od kojih su većina blagi.

Ranije ovog meseca, organizacija je rangirala rizik, koji za ljude predstavlja H5N1, kao nizak.

Ipak, globalna zdravstvena organizacija, već pojačava svoje napore u pripremi, napominjući da postoji nekoliko antivirusnih lekova, kao i 20 licenciranih vakcina, ako se situacija pogorša.

Prema SZO, u periodu od januara 2003. do januara 2023. prijavljeno je ukupno 868 slučajeva infekcije ljudi, koji su uključivali različite sojeve ptičijeg gripa, od kojih se 457 pokazalo smrtnim.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Veče za pamćenje! Novak Đoković ponovo sportista godine! – VIDEO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je “Laureus” najveće sportsko priznanje koje se dodeljuje najboljem sportisti godine. …