Dejvid Benet je prvi čovek sa svinjskim srcem u grudima i dobro se oseća… – “Bilo je uzmi ili umri…”

Pacijent je pristao na svinjsko srce, nakon što je odbijen za transplantaciju ljudskog srca.

Pacijent američke bolnice u državi Merilend je navodno u stabilnom stanju samo nekoliko dana, nakon što je dobio eksperimentalnu transplantaciju srca svinje, kao poslednje sredstvo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dejvid Benet, 57, pristao je na eksperimentalnu transplantaciju nakon što je shvatio da je to njegov poslednji pokušaj da preživi terminalnu srčanu bolest, zbog nepodobnosti, da dobije ljudsko srce.

„Bilo je ili umreti ili uraditi ovu transplantaciju. Želim da živim. Znam da je to udarac u mraku ali to je moj poslednji izbor“, rekao je on pre operacije.

Iako se čini da je eksperiment bio uspešan, Benet je samostalno disao samo tri dana nakon operacije, on ostaje povezan sa aparatom za srce i pluća i njegovo stanje će se pratiti nekoliko nedelja.

„Ova transplantacija organa je po prvi put pokazala da genetski modifikovano životinjsko srce može da funkcioniše, kao ljudsko srce, bez momentalnog odbacivanja od strane tela“, saopštio je Medicinski fakultet Univerziteta Merilend, čiji su naučnici izveli proceduru.

Bartli P. Grifit, koji je transplantirao svinjsko srce Benetu, tvrdi da „izvanredna operacija“ dovodi čovečanstvo „jedan korak bliže rešavanju krize, nedostatka organa“.

„Jednostavno nema dovoljno dostupnih ljudskih srca donatora da bi se ispunila duga lista potencijalnih primalaca“, objasnio je Grifit, dodajući da iako su naučnici „oprezno napredovali“ sa svojim istraživanjem, „optimistični su da je ovo prvo na svetu operacija će pružiti važnu novu opciju za pacijente u budućnosti.”

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …