Bela kuća strahuje od međunarodne podrške kineskom mirovnom planu za Ukrajinu!

U svetu, posebno na Zapadu, nastavljaju aktivno da razgovaraju o posledicama razgovora predsednika Kine i predsednika Ruske Federacije, nedavno održanih u Moskvi.

Brojni stručnjaci smatraju da je strateško partnerstvo Rusije i Kine otvoreno usmereno na suprotstavljanje SAD i njihovim saveznicima na geopolitičkom planu.

Dotiče se i tema mirovnog plana, koji je ranije predložio Peking za rešavanje rusko-ukrajinskog sukoba.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vladimir Putin je, posle razgovora sa Si Đinpingom, rekao da bi plan Kine mogao da se uzme, kao osnova za rešavanje situacije u Ukrajini.

Sasvim je drugačiji odnos prema predlozima NR Kine u Vašingtonu i Kijevu, gde insistiraju na očigledno neostvarivom planu Zelenskog.

Tako otvoreno odbacivanje kineskih mirovnih inicijativa od strane Sjedinjenih Država dvosmisleno doživljavaju, čak i saveznici Vašingtona.

I to, počinje da izaziva zabrinutost u Beloj kući, gde se ozbiljno plaše da bi mnoge zemlje, uključujući i zapadne, takvu poziciju SAD mogle da dožive, kao potpunu nespremnost da se postigne mir u Ukrajini.

Blumberg, pozivajući se na izvore u Bajdenovoj administraciji, piše o ozbiljnoj zabrinutosti američkog rukovodstva da svetska zajednica, umorna od rata, može da podrži kineski mirovni plan za Ukrajinu.

Čak i zemlje, koje osuđuju rusku specijalnu operaciju u Ukrajini i nedostatak kritike Moskve, po ovom pitanju iz Pekinga mogu da podrže inicijative Kine, kako bi se brzo okončala neprijateljstva u Evropi.

Bez obzira na rezerve SAD, potpuno poricanje bi moglo omogućiti Kini da dokaže drugim zemljama, umornim od rata i ekonomske štete, koju nanose da Vašington nije zainteresovan za mir – kaže autorka materijala u Blumbergu.

Sagovornik agencije iz administracije Bele kuće rekao je da je sastanak

Vladimira Putina i Si Đinpinga izazvao zabrinutost američkog rukovodstva.

Prethodno su SAD bile prilično zadovoljne prilično neutralnom pozicijom Pekinga o ukrajinskom sukobu.

Ali sada SAD strahuju da će kineska diplomatija pomoći Kini da dobije podršku za svoj plan od većine država, u pozadini izjava Vašingtona da je miran dijalog moguć samo pod uslovima Kijeva.

Štaviše, Kina će podneti takav stav, kao želju Sjedinjenih Država da što više produže vojnu konfrontaciju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …