Šmit: Već danas počinjem sa radom na pronalaženju pravnih rešenja, kako bi krivično bili gonjeni svi, oni koji negiraju tzv. genocid u Srebrenici

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je danas u Potočarima da će početi raditi na pronalaženju pravnih rešenja, kako bi svi koji negiraju genocid u Srebrenici bili krivično gonjeni.

„Ono što se desilo ovde je užasno. Ja ću već danas i sutra početi raditi na tome da svi, oni koji su negirali tzv. genocid i nastavljaju to raditi da se protiv njih preduzmu pravne radnje i da se krivično gone“, naglasio je visoki predstavnik.

Šmit je rekao da će sutra u Potočarima, s njim u delegaciji na komemoraciji žrtvama tzv. srebreničkog genocida iz 1999, biti i glavni tužilac iz Bavarije, sa svojim kolegama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Oni rade na predmetima negiranja holokausta i tražićemo, koje su to najbolje radnje, koje se mogu preduzeti protiv osoba, koje negiraju genocid, protiv svih osoba koje propagiraju laži, a jedini način na koji se može o ovome govoriti jeste istina“, kazao je Šmit.

Šmitov prethodnik, Valentin Incko, doneo je zakon o zabrani negiranja genocida ali iz Tužilaštva BiH nije pokrenut nijedan predmet protiv osoba, koje javno negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osobe osuđene za ratne zločine, navodeći da ta oblast nije pravno jasno definisana.

Šmit danas u Potočarima prisustvuje konferenciji „Memorijalnog centra Srebrenica“ i Svetskog jevrejskog kongresa, koja se održava pod motom „Za zajedničko pamćenje“.

„Ova konferencija zaista je veliki signal i znak svima, koji žele bolju budućnost da ne smeju negirati genocid i zanemarivati ono što se desilo“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, šokantno je da se i posle toliko godina ne može doći do zajedničkog stanovišta o prošlosti.

Beta-Danas

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …